Echtscheidingsdilemma 11: Op stap

Gepubliceerd op: 29 augustus 2019 13:22
Gewijzigd op: 29 augustus 2019 13:26

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Helmond: Elke twee weken wordt er in Weekkrant de Loop een echtscheidingsdilemma met u gedeeld. Hierop kunnen de lezers een reactie of advies geven. Om uw geheugen op te frissen, wordt het eerste dilemma hieronder nog een keer beschreven met enkele reacties van de lezers:

Dilemma 11: Op stap
Help, mijn ouders maken me gek. Ik ben 17 jaar en heb op school de opdracht om een maatschappelijk thema te beschrijven en heb bedacht dat ik ook in het echt wel antwoord op mijn vraag zou willen, want ik weet echt niet wat ik moet doen. Ik woon van zondag tot woensdag bij mijn vader en van donderdag tot zondag bij mijn moeder. Inmiddels gaat dit nu al drie jaar heel erg goed, maar tijden veranderen. Ik houd ontzettend veel van mijn vader en ook van mijn moeder, maar nu komt het probleem. Ik wil graag op stap en van mijn moeder mag ik dat niet omdat ik te jong ben. Mijn vader zegt dat het wel moet kunnen omdat hij tenslotte ook op zijn 17e op stap ging. Maar…ik ga al jaren pas op zondagochtend naar mijn vader en de vrijdag en zaterdag, dé stapavonden, ben ik altijd bij mijn moeder. Het omruilen is bij allebei eigenlijk niet echt bespreekbaar denk ik, want ze roepen steeds dat ze het zo fijn vinden dat we allemaal goed met elkaar overweg kunnen en geen gedoe hebben. En dan moet ik mijn moeder vertellen dat ik wél ga stappen als ik bij papa ben en zij vindt dat niet goed. Dat het zo fijn is, geldt vooral voor hen maar niet voor mij! Hoe kan ik klaar krijgen dat ik wél op stap kan gaan? Al mijn vriendinnen gaan!

Reactie 1:
Wat heb jij een verstandige moeder! Blijf maar lekker bij haar wonen. Jouw tijd van stappen en uitgaan komt nog wel.

Reactie 2:
Waarom ga je niet logeren bij een vriendin die wel mag gaan stappen? Zo deed ik dat toen ik nog niet mocht gaan stappen. Mijn moeder zei later dat ze het eigenlijk wel wist, dat ik dan ging stappen, maar dat ze het ook fijn vond dat ik zo’n fijne vriendin had, dus dat ze er daarom nooit iets van heeft gezegd. Misschien helpt dat bij jou ook. Succes

Reactie 3:
Beste wanhopige jij,
Iedereen heeft andere ouders, en jouw ouders hebben afgesproken wanneer jij bij wie bent, en dat die het dan voor het zeggen heeft. Jouw vader kan zich dus ook beter niet uitlaten over wat jouw moeder wel en niet goed vindt. Hij heeft er samen met haar voor gekozen dat je op de stapavonden bij haar bent. En haar regels gelden dus voor jou. Het is vast zo dat jij ook weer dingen wel mag die jouw vriendinnen niet mogen. Dit is dus wat het is, en daar moet jij het mee doen. En troost je, ook jij wordt 18, en dat duurt niet meer zo lang.

Reactie 4:
Bijzonder wat er nu gebeurt. Je ouders denken het goed voor elkaar te hebben, want ze willen jou een fijn en stabiel thuis geven. Mooi dat ze dat denken en daar hard aan werken, maar ze zijn één ding vergeten. Jou. Want jij bent de reden dat ze het goed willen doen. Het is dus ontzettend belangrijk dat zij weten wat jij voelt en wat jij wilt. Hoe moeilijk het ook is, ‘het’ gesprek hierover, zou ik toch aangaan. Het is belangrijk dat ze horen hoe jij in zaken staat en je hebt de leeftijd dat je mee wil en mee kunt praten. Dat wil niet zeggen dat het probleem opgelost zal zijn, maar wel dat je ouders horen te weten hoe jij erin staat en wat het met je doet. Ik wens je veel succes en een beetje (eigen)wijsheid.

Dilemma 12:
Wij zijn de opa en oma van een hele lieve kleindochter van 9 jaar. Onze dochter en schoonzoon zijn pas gescheiden. Ze proberen dat zonder ruzie te doen, maar er zijn af en toe wel strubbelingen. Wij merken dat zij beiden veel tijd voor zichzelf nodig hebben. En ondertussen zien we dat onze kleindochter stil is en heel erg haar best doet om niet lastig te zijn. Laatst had ze een kinderfeestje, maar toen zou ze bij papa zijn. Ze zei dat ze niet naar dat feestje ging omdat ze papa niet alleen wilde laten. Wij maken ons zorgen om haar. Wat kunnen we doen?
Een bezorgde opa en oma

Wilt u reageren op dit dilemma, of wilt u zelf een dilemma inbrengen? Mail naar duurzaamouderschap@levgroep.nl, o.v.v. dilemma 12 en mogelijk wordt uw reactie over twee weken geplaatst.


Dit nieuwsbericht is 208 keer bekeken

X
X