‘Door dit werk heb ik geleerd wie ik als mens wil zijn’

‘Door dit werk heb ik geleerd wie ik als mens wil zijn’
Gepubliceerd op: 15 juli 2021 14:23

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Hong is al 13 jaar vrijwilligster bij Humanitas

HELMOND Ieder mens heeft wel eens iemand naast zich nodig, gewoon omdat het even tegenzit of omdat alles eventjes te veel is. Humanitas werkt met vrijwilligers die op een gelijkwaardige manier iemand anders een tijdje ondersteunen, zodat die persoon daarna weer op eigen kracht verder kan. De voldoening die je daarvan als vrijwilliger krijgt, is onbetaalbaar. Het werk bij Humanitas is vóór en door mensen. Of je nu vrijwillig bestuurslid bent of in de Ruilwinkel werkt; mensen staan bij Humanitas centraal. Hieronder het verhaal van Hong, die al 13 jaar vrijwilligster is bij Humanitas voor het project Home-Start.

Echte aandacht koop je niet
Hong heeft altijd gewerkt, maar is daar heel bewust mee gestopt na de geboorte van haar oudste zoon. Als haar oudste zoon 1,5 jaar is, leest ze een advertentie van Humanitas Helmond: ‘Vrijwilliger gezocht, moet minimaal 40 jaar oud zijn’. Hong is op dat moment 32 jaar oud, maar reageert toch. Ze wil iets doen voor een ander en zo komt ze in contact met de coördinator van het project Humanitas Home-Start. Hong is weliswaar pas 32, maar ze heeft al veel meegemaakt. Geboren in Vietnam weet Hong wat het is om te overleven met heel weinig.

Na 15 jaar in armoede te hebben geleefd, mag ze samen met haar moeder en 5 broers en zussen naar Nederland komen. Haar vader achterna, die de sprong naar een beter leven heeft gewaagd en hier terecht is gekomen. “Daarom ben ik ook zo dankbaar voor het leven, voor dit leven”, zegt Hong geëmotioneerd. “En ik wil dat delen.” Na een cursus bij Humanitas te hebben gevolgd, gaat Hong bij Home-Start aan de slag.

In de training leert ze Humanitas kennen en komt ze erachter dat Humanitas helpt, van mens tot mens. Hong wil ook geen hulpverlener zijn, maar vind het heerlijk om er te kunnen zijn voor een ander. “Gewoon, er zijn”, zegt Hong. “En dan gaat de rest vanzelf!” Ook leert ze gesprekstechnieken. “Open vragen stellen, dat is belangrijk. Dan kunnen mensen vertellen en kan ik luisteren. Dat vinden mensen fijn en soms is dat al genoeg. Het gaat erom dat je er gewoon bent voor iemand die dat nodig heeft. Je kunt wel miljoenen euro’s aan mensen geven, maar echte aandacht koop je niet.”

Verkreukeld huiswerk
Hong heeft in de 13 jaar dat ze vrijwilligster is bij Home-Start al veel gezinnen ondersteund. Een traject duurt gewoonlijk een half jaar en Hong gaat dan 1 keer in de week een uur naar het gezin toe. Wat ze daar doet verschilt per situatie. Soms heeft de moeder van het gezin het nodig dat iemand naar haar luistert.

In een ander gezin leert ze de oudste van 10 dat het slimmer is om een huiswerkpapiertje in een mooi mapje te stoppen. Dan kun je het netjes teruggeven aan de juf en niet helemaal verkreukeld. “Dan krijg je vast een hoger punt”, zegt Hong tegen de jongen. “Dat zei mijn juf ook al!”, reageert hij een soort van verrast.

Soms is een half jaar niet genoeg, maar meestal kunnen de gezinnen het na een half jaar zelf weer aan. “Afscheid nemen is weleens moeilijk, zeker als ik een klik met de moeder heb”, zegt Hong. “En dan heb ik wel eens hulp nodig van Humanitas om een traject los te laten. En het is ook fijn om te weten dat je daar altijd hulp kunt vragen. Ook als je bij een gezin bent, kun je even appen en iets vragen.”

Zelfvertrouwen geven
Je staat er als vrijwilliger niet alleen voor bij Humanitas. Bij de start van een traject gaat Humanitas mee. Er wordt dan uitgelegd hoe Home-Start werkt en welke regels er zijn. Zeker in coronatijd waren er best veel en lastige regels. De steun die Humanitas geeft aan de vrijwilligers, is vooral zelfvertrouwen. En dat is de kernboodschap die Hong ook weer doorgeeft binnen Home-Start. “Ik krijg van Humanitas heel vaak hetzelfde te horen”, legt Hong uit. “Wees jezelf en doe wat goed voelt.” En dat, zegt Hong eerlijk, is ook goed voor haarzelf. “Als we elkaar aandacht en zelfvertrouwen geven, laten voelen dat we er toe doen, dan wordt iedereen daar blij van.”

Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Wij werken vanuit de missie: zet mensen in hun kracht. Voor de afdeling Helmond zijn we op zoek naar bestuursleden. Ben jij in voor een nieuwe uitdaging? Kijk dan voor meer informatie op www.humanitas.nl/afdeling/helmond of bel één van onze interim voorzitters: Marjo van Gelderen (06 – 51 89 04 81) of Adri van Oss (06 – 21 45 80 78).

Wat kun jij bij ons vinden:
• Een warme en belangstellende club mensen, die je graag zien komen.
• Professionele ondersteuning en trainingen binnen de organisatie.
• Ruimte voor eigen inbreng en ideeën.
• De mogelijkheid om je talenten te ontwikkelen.
• Een open en enthousiaste sfeer.
• Vrijwilligersverzekering en reis(on)kostenvergoeding.

‘Door dit werk heb ik geleerd wie ik als mens wil zijn’


Dit nieuwsbericht is 477 keer bekeken

X
X