Documentaire Addy Kleijngeld in première

Gepubliceerd op: 11 november 2022 12:18

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND

Er is enkele jaren aan gewerkt, maar nu is het dan klaar om vertoond te worden: een documentaire over Addy Kleijngeld. Op zondag 20 november om 13.30 uur is het zover in het Speelhuis. Peter van Asten is de drijvende kracht geweest om deze documentaire tot stand te laten komen.

De evenementenorganisator had tijdens de lockdowns door corona even niets te doen. “Netflixen is leuk, maar dat had ik na 2 weken ook wel gezien”, vertelt Peter. “Op een gegeven moment las ik in de krant dat er een straatnaam in Helmond naar Addy Kleijngeld vernoemd werd en dat bracht mij terug naar een herinnering met mijn moeder. Ik weet dat ik ooit eens met haar over de kermis liep en dat ze me aantikte: Kijk, daar loopt Addy Kleijngeld met Heintje.” Deze herinnering heeft mij ertoe doen besluiten iets te willen organiseren voor Addy. Deze bekende Helmonder heeft veel bereikt en verdient (extra) aandacht. Ik heb even moeten nadenken over hoe ik het in het vat ging gieten, uiteindelijk heb ik gekozen voor een documentaire”, legt Peter uit.

Veel anekdotes
Peter heeft zich in die 2 jaar dat hij aan de documentaire gewerkt heeft, ontwikkeld tot een wandelende encyclopedie over Addy Kleijngeld. Hij zit vol anekdotes. Hij valt van het ene verhaal in het andere. We zouden er een boek over kunnen schrijven. “De gewone Helmonder uit het Haagje heeft het ver geschopt. Hij was een groot talent op de accordeon en bezat daarnaast het talent van het producen. Wie kent niet het liedje ‘Hello Josephine’ van The Scorpions? Het werk van Addy. Of denk aan Heintje. Addy heeft Heintje ontdekt en nam diverse LP’s met hem op. Daar werden in totaal 46 miljoen exemplaren van verkocht.”

Veel voeten in de aarde
De documentaire had nogal wat voeten in de aarde. “Ik heb alles zelf geregeld”, licht Peter toe. “Van A tot Z. Van het maken van een conceptplan en begroting tot aan het maken van de opnames. Ik heb mijn oud-collega’s van Omroep Brabant om hulp gevraagd en heb nauw contact gehad met de dochter van Addy, Henny. Zij heeft een immens archief van haar vader aangelegd. Daar mochten wij uit putten, wat natuurlijk geweldig is. Het plannen van de opnames was in coronatijd lastig, maar het is uiteindelijk toch gelukt. Samen met alle beeldmateriaal uit het archief van Henny werd de documentaire in beginsel veel te lang. We kunnen uren vullen met alles wat er over deze Helmondse muziekheld te vertellen is. Dat hebben we teruggebracht naar een klein uurtje, wat nog best een uitdaging was. Wat wil je erin houden en wat ga je schrappen? We hopen dat veel mensen met plezier en herkenning naar de documentaire zullen gaan kijken.”

Première
Op 20 november wordt de documentaire dus (eindelijk) uitgezonden in het Speelhuis. Deze middag is alleen voor genodigden: speciaal voor familie van Addy Kleijngeld en voor iedereen die eraan mee heeft gewerkt. Ook de pers is welkom. “We hopen dat we de documentaire uiteindelijk ook bij tv-omroepen mogen gaan uitzenden, maar daar zijn we nog volop mee bezig. Sowieso komt de documentaire op YouTube te staan, zodat het voor elke geïnteresseerde te zien is.”

Door: Wendy Lodewijk


Dit nieuwsbericht is 210 keer bekeken

X
X