Dit moet je weten over energiecollectieven

Dit moet je weten over energiecollectieven Easyswitch energieveiling
Gepubliceerd op: 9 april 2021 11:08

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Tegenwoordig proberen steeds meer mensen ervoor te zorgen dat ze niet langer gebruik hoeven te maken van een energieleverancier. Ook in Nederland is dit zeker het geval. Dit doen ze bijvoorbeeld onder andere met behulp van zonnepanelen. Toch levert dit over het algemeen niet altijd genoeg elektriciteit op. Je zult dan dus alsnog een abonnement af moeten sluiten bij een leverancier van energie in ons land. Dit wil je uiteraard zo goedkoop mogelijk doen, wat je kunt doen met behulp van een energiecollectief. Daarover kun je meer lezen in dit artikel. 

Wat is een energiecollectief überhaupt? 
Het is dus mogelijk om geld te besparen op je energierekening met behulp van een energiecollectief. Natuurlijk kun je dit ook doen door Easyswitch te gebruiken, zo kun je namelijk alle mogelijke abonnementen met elkaar vergelijken en kiezen voor de voordeligste. Waarom zou je dan nog een energiecollectief moeten gebruiken? Nou, dit kan echt handig zijn. Dit collectief zorgt namelijk voor goedkope energietarieven voor consumenten. Het heeft dan ook als doel om te besparen op energiekosten. De Nederlandse energieleveranciers zijn over het algemeen bereid om een energiecollectief hoge kortingen te bieden. Dit doen ze omdat er hierdoor in één klap een grote groep mensen overstapt naar hun bedrijf. Iedereen kan zich overigens aansluiten bij een energiecollectief, maar dit hoeft niet altijd een verstandige zet te zijn. In sommige gevallen is een energiecollectief namelijk niet de goedkoopste optie. Alles over energiecollectieven lezen is dan ook slim, zo kun je een goede keuze maken. 

Hoe werkt een energiecollectief precies?
Om gebruik te kunnen maken van de diensten van een energiecollectief moet je je eerst inschrijven als deelnemer. Dit is helemaal gratis. Vervolgens zal de collectieve inkoop plaatsvinden, wat georganiseerd wordt via een veiling. Dit wordt dan ook wel een energieveiling genoemd, wat dus geregeld wordt door het energiecollectief. Tijdens de veiling zullen allerlei geïnteresseerde energieleveranciers een bod doen. Het bedrijf dat het scherpste bod uitbrengt zal de energieveiling winnen. Deze maatschappij biedt dus de hoogste korting aan voor de deelnemers. Na de veiling ontvangen alle deelnemers een persoonlijk aanbod, dit wordt gedaan op basis van de verbruiksgegevens. De deelnemer kan dit bod accepteren en zal hierdoor overstappen naar de winnende energieleverancier.

Wat zijn de voordelen van een energiecollectief?
Deelnemen aan een energiecollectief heeft een paar voordelen. Zo kun je door dit te doen meestal besparen op de kosten van je energieverbruik. Dit komt dus doordat een collectief over het algemeen korting krijgt bij het inkopen van energie, wat het geval is aangezien energieleveranciers het liefst in één keer veel mensen aan zich willen binden. Hoe meer mensen deelnemen aan het energiecollectief, hoe hoger de korting vaak is. Daarnaast zal het vaak ook gratis zijn om je aan te melden voor het collectief. Pas nadat de energieveiling afgelopen is zal er een persoonlijk aanbod gedaan worden. Je kunt dan beslissen of je er daadwerkelijk aan wilt deelnemen, wat wel geld kan kosten. 

Wat zijn de nadelen van een energiecollectief?
Helaas heeft een energiecollectief ook een aantal nadelen. Zo is het winnende bod niet altijd voor iedereen het goedkoopst. Dit komt doordat er alleen naar de gemiddelde prijs gekeken wordt, niet naar de persoonlijke situaties dus. Meestal komt het gemiddelde verbruik niet overeen met je eigen verbruik, waardoor je dus uiteindelijk niet voordeliger uit bent met het winnende bod. Daarnaast doen niet alle energieleveranciers meer aan de veilingen, wat ervoor zorgt dat het aanbod niet volledig is. Ook gaan de energietarieven in het tweede jaar vaak omhoog, waardoor jij dus meer geld moet gaan betalen voor je verbruikte energie aan de leverancier.


Dit nieuwsbericht is 110 keer bekeken

X
X