Dierenparken in Helmond blijven!

Gepubliceerd op: 17 februari 2023 11:26

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Tekst en foto’s: Marc de Jong

HELMOND Het was enkele weken geleden landelijk nieuws: herten in dierenparken zullen verdwijnen. Maar het goede nieuws is: de parken blijven! Nu heeft Helmond 3 dierenparken, te weten: de Warande, het Hortensiapark en de Rippert. Alle prachtige parken, waar veel mensen van genieten. Je bezoekt ze als je zelf een kind bent, later als je je eigen kinderen meeneemt en nog later als je grootouder bent en de kleinkinderen meegaan.

Wat gaat er nu allemaal gebeuren? Om een duidelijk beeld te krijgen heb ik een afspraak gemaakt met de heer Maarten Koolen, voorzitter van de Stichting Dierenparken Helmond. Hij zal het een en ander verduidelijken. Hij vertelt: “De herten staan al enige tijd niet meer op de huis-en hobbydierenlijst. Ze zijn beoordeeld en vanwege onder andere hun vluchtgedrag vormen ze een risico voor mensen. Natuurlijk staan deze mooie beesten achter een hek, maar mochten ze losbreken kunnen ze behoorlijk agressief en dan gevaarlijk zijn. Maar denk ook aan de veiligheid voor de verzorgers op de parken zelf. De huis-en hobbydierenlijst is per 1 januari 2024 van kracht. Op die lijst komen de herten niet voor. Dan zullen in heel Nederland de (dam)herten in parken op termijn verdwijnen. Dat betekent dat de herten die er nu zijn blijven, maar dat er met deze dieren niet meer gefokt wordt, zodat ze er uiteindelijk niet meer zijn. Tevens staan de walibi’s op de lijst. Dus die gaan we de komende jaren ook steeds minder zien. En de andere dieren? Die blijven!”

Er valt gelukkig ook positief nieuws te vermelden! Voor park de Warande staan er nieuwe dingen op stapel; er komen speeltoestellen voor kinderen van 3 tot 10 jaar en een nieuwe stal met kleine dieren. Een soort kleine kinderboerderij. Verder vertelt de heer Koolen dat het onderhoud deels wordt verricht door vrijwilligers, maar ze hebben ook goede hulp van mensen die een taakstraf hebben. Deze mensen doen nuttig werk. Vrijwilligers zijn natuurlijk in alle drie de parken van harte welkom! Fijn dat de parken blijven bestaan, al zullen we de herten en walibi’s wel missen. Meer informatie of je aanmelden als vrijwilliger? Mail naar info@dierenparkenhelmond.nl.


Dit nieuwsbericht is 228 keer bekeken