Derde Goeikes Fotofestival van start

Gepubliceerd op: 19 mei 2023 11:45
Gewijzigd op: 19 mei 2023 11:49

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Tekst en foto’s: Henk van Dijk

CENTRUM Het is alweer 3 jaar geleden dat in Helmond het laatste Goeikes Fotofestival heeft plaatsgevonden. Op 19 mei start het derde Goeikes Fotofestival. Het thema is dit keer ‘Achter de Schermen’ en daarvoor zijn elf gepassioneerde fotografen een jaar lang begeleid in het maken van een eigen fotoserie.

Workshops

Voor twintig Helmondse grootmoeders en –vaders, waren er workshops. Ook bijna honderd leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs, volgden diezelfde weg. Bovendien laten zes (oud-)studenten van NAvB en Koning Willem I-college hun afstudeerwerk zien en zijn er foto’s te zien van Instagramsensatie Kenny Deuss (@onadventurewithdad) en journalist Mark van Wonderen.

Foto’s met een verhaal

Tijdens Goeikes Fotofestival kun je verspreid over het centrum van de stad 23 bijzondere fotoseries zien. Van een serie over leven met dementie tot mannen in vrouwenkleren. Heel bijzonder is een regenboog, bestaande uit bijna 700 foto’s en dronebeelden van duurzaamheidsprojecten in Nederland. De meest opvallende series voor deze editie komen van Els Berghout. Zij heeft verschillende ouders gefotografeerd, in de eerste uren nadat zij hun ongeboren kind hebben verloren. Via Goeikes deelt een aantal van deze ouders, de liefde voor hun stil geboren baby.

In een andere serie laat Julia Bogachova foto’s zien van haar dochter Maria. De Oekraïense vluchtelinge fotografeerde twee jaar lang een onbezorgd kind en dit zowel in Oekraïne als in Nederland. Als je naar de foto’s kijkt, kun je niet voorstellen dat er op de achtergrond een oorlog gaande is. Maria krijgt daar zo min mogelijk van mee en moeder Julia probeert dit zo lang mogelijk vol te houden.

Er is ook een serie foto’s ‘Achter Grootmoeders Keukendeur’. Op een vrolijkere noot delen twintig Helmondse oma’s en opa’s hun beste gerechten. Zo fotografeerden de 75-plussers onder begeleiding de ingrediënten en verzamelden de recepten. Deze resultaten kun je zien vanaf 19 mei in de Kasteeltuin, maar kom zeker ook op 20 mei, als ook het kookboek uit komt.

Locaties

Het fotofestival gaat duren van 19 mei tot en met 25 juni, op diverse locaties in het centrum  zoals op het Piet Blomplein, in de Kasteeltuin en in de bibliotheek. De officiële opening zal gaan plaats vinden op 21 mei in Post#5700 aan de Watermolenwal in Helmond. Meer informatie vind je op: www.goeikes.nl.

Meest laagdrempelige fotofestival van Nederland


Na de edities van ‘Helmonders in Beeld’ (2018) en ‘Het Jaar van Lucas Gassel’ (2020) breidde Stichting Goeikes flink uit. Het team, dat voorheen voornamelijk bestond uit fotograaf en oud-stadskunstenaar Tahné Kleijn, is uitgebreid met docent Bram Verhees, architect Frank van de Loo en vormgeefster Tessa Kuipers. Samen willen zij Goeikes uit laten groeien tot het meest laagdrempelige fotofestival van Nederland. De vier locaties van Goeikes kun je dan ook gratis bezoeken. Tijdens het festival kun je workshops en lezingen volgen voor slechts € 3,50, inclusief consumptie.

Dit nieuwsbericht is 113 keer bekeken