Dementie en muzikaliteit ontmoeten elkaar

Gepubliceerd op: 13 februari 2020 14:54
Gewijzigd op: 12 februari 2020 14:57

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Door: Lisa Meeuwsen

Helmond: Vorig jaar zijn de voorbereidingen al gestart, nu komt de uitvoering steeds dichterbij. Stichting Lambertus Concerten werkt samen met Stichting Participatie Met Dementie. René Coolen, voorzitter van Stichting Lambertus Concerten, vertelt over dit bijzondere project.

Het begon bij een glaasje wijn

Het idee om dementie en muzikaliteit te verbinden, ontstond toen journalist Erik Zwiers het boek ‘Zolang ik er ben’ schreef. In dit boek lees je onder andere over Nico Knijnenberg, een man met de ziekte van Alzheimer. Hoewel Nico nog een actief leven leidde, vroeg hij zich vaak af of hij nog wel mee doet. “Toen zij samen een glaasje wijn dronken, begon Nico uit het niets een van de Passies van Bach te zingen, hoe bijzonder.” aldus René. Na het overlijden van Nico ontmoette Zwiers dirigent Felix van den Homberg en legde hem het idee voor om dementie en muziek te koppelen. Zo is het idee voor het Participatiekoor ontstaan. Om mensen met dementie en mensen zonder dementie samen te laten zingen, ter nagedachtenis aan Nico en zijn wens om nog mee te blijven doen.

Het Participatieproject in Helmond

Stichting Participatie Met Dementie is twee jaar geleden begonnen met het Participatiekoor. Het initiatief om dit project naar Helmond te halen komt van Tabu Elstgeest. Zij had meegezongen in het participatiekoor als steunzanger en dacht: dit moeten wij in Helmond ook hebben. Door de samenwerking tussen Stichting Lambertus Concerten, Stichting Participatie Met Dementie en velen andere lokale organisaties is het Participatieproject in Helmond mogelijk gemaakt.

Johannes Passion van Bach

Het Participatieproject in Helmond bestaat uit drie onderdelen. Een daarvan is de uitvoering van delen uit de Johannes Passion van J.S. Bach door het participatiekoor. “Vaak krijgen wij de vraag: kunnen mensen met dementie dat nog wel? Het koor bestaat uit mensen met dementie en steunzangers. Zo worden de zangers met dementie extra ondersteund. Soms zingen zij niet eens, maar zijn ze simpelweg aan het genieten. Je ziet ze helemaal opbloeien.”

Ook zijn er verhalentafels waarbij de verhalen van én door mensen met dementie worden opgetekend. “Samen met een mantelzorger en een begeleider zal een persoon met dementie een herinnering ophalen om hier zo een verhaal van te maken en dit voor te dragen tijdens de uitvoering.”

Speciale verbindingen

Het derde onderdeel van het Participatieproject is naar aanleiding van het prentenboek ‘Mijn Oma Is Een Superheld’ van Marloes van Loon. Hierbij gaan kinderen van groep 3/4 van basisschool de Vlier onder leiding van het Kunstkwartier Helmond samen met mensen met dementie een kunstwerk creëren. “Zij gaan aan de slag met een thema uit de Johannes Passion, bijvoorbeeld hoop. De leerlingen gaan zo beter begrijpen hoe het is om een opa of oma met dementie te hebben. De organisatie is erg benieuwd om te zien wat voor kunstwerken deze unieke samenwerking gaat opleveren.”

De kunstwerken worden in de week voor het concert tentoongesteld in de lichtstraat van De Cacaofabriek in Helmond en tijdens het concert in de concertlocatie. Het concert vindt plaats op 11 april 2020 om 15:00 in de kapel van het Elkerliek Ziekenhuis. U bent van harte welkom om aanwezig te zijn bij de uitvoering van dit bijzondere project. Voor meer informatie kunt u terecht op www.lambertusconcerten.nl of www.participatiekoor.nl.

F Participatiekoor Helmond F Zan van van Alderwegen/SPmD


Dit nieuwsbericht is 909 keer bekeken

X
X