Delen is helen

Gepubliceerd op: 23 september 2022 14:57

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

REGIO

Slachtoffers van seksueel geweld zitten vaak hun hele leven met problemen. Bij Het Levensatelier in Asten wordt binnenkort gestart met een aantal laagdrempelige en gratis toegankelijke bijeenkomsten, waarin seksueel misbruik en de gevolgen ervan centraal staan. De bijeenkomsten, onder de titel Delen is Helen, worden begeleid door een vrouwelijke, professionele ervaringsdeskundige.

De tijd heelt niet alle wonden
Praten over seksueel misbruik bij Delen is Helen
Tien themagerichte bijeenkomsten op woensdagochtend van negen tot tien uur. Bijeenkomsten met gelijkgestemden waarin open en in een veilige omgeving gesproken kan en mag worden over contact, intimiteit, rust in je hoofd en nog veel meer. Deelnemers kunnen bij elke bijeenkomst instromen en ook weer stoppen als ze dat willen.

Sandra Meyer, directeur van het Levensatelier, is blij met de opzet van de bijeenkomsten die starten bij minimaal twee aanmeldingen.

“Seksueel misbruik is nog steeds een taboe”, zegt ze. “Slachtoffers voelen schaamte. Ze voelen zich alleen in hun verdriet, schuldig over wat er is gebeurd ook. Ze houden het misbruik het liefst dicht bij zich. Niet ermee naar buiten, mijn geheim.”

Actief mee aan de slag
Wie denkt dat de tijd alle wonden heelt, vergist zich volgens Marijn Scharten, die de bijeenkomsten begeleidt. “Een emotioneel heftige gebeurtenis blijft bij je en nestelt zich in je. Die zit in je vezels en blijft er tot je er zelf actief mee leert omgaan en mee aan de slag gaat. Zodat je ruimte krijgt, lucht voelt en zodat je bloed weer vrijuit door je lichaam kan stromen.”

Geen blokkade
De laagdrempeligheid vindt Marijn een belangrijk kenmerk van de bijeenkomsten. “We willen geen enkele blokkade opwerpen. Het is gratis, er is koffie, je kunt bespreekbaar maken wat je wilt. En wil je liever alleen luisteren? Prima. Niks hoeft.

We hopen dat mensen herkenning en erkenning voelen. Dat ze horen hoe anderen omgaan met herkenbare gevoelens en gedachten. Het dragen van een geheim is niet fijn. De openheid, het delen van je geheim, het vertellen over wat je voelt, is een belangrijke stap op weg naar helen, naar er beter mee om kunnen gaan, naar je prettiger voelen.”


Dit nieuwsbericht is 82 keer bekeken

X
X