Definitief einde van de wereldberoemde Gaviolizaal

Definitief einde van de wereldberoemde Gaviolizaal
Gepubliceerd op: 12 april 2021 15:36

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Door: Henk van Dijk

CENTRUM De slopershamer heeft een definitief einde gemaakt aan de historische Gaviolizaal in Helmond. Een amusementszaal waar de orgels op een geweldige manier van zich lieten horen en waar op zondagen, in het begin van haar bestaan, de ouderen in grote getale kwamen dansen. De eerste steen van dit gebouw werd op 28 februari 1890 gelegd, door Frans J.H.M. Huijsmans.

Stichting Draaiorgels Helmond werd opgericht om de draaiorgels van Danszaal Bocken te behouden voor Helmond. Nadat de orgels aan de gemeente waren verkocht, bracht die ze onder in de Paterskerk. Later werden ze overgebracht naar de voormalige Brandweerkazerne, die de naam Gaviolizaal kreeg. Rond 2003 werd het museum gesloten vanwege bezuinigingen. De opslag van de collectie bracht de kosten niet geheel terug en in 2008 werd de exploitatie van het museum opnieuw opgestart.

De stichting ging zich geweldig inzetten en er werden diverse activiteiten georganiseerd. Op de zondagen kwamen vanuit Helmond en verre omgeving koren, orkesten, toneelverenigingen, amusementsgroepen en dergelijke vele tientallen jaren hiernaartoe en vele duizenden mensen hebben hier hun vertier gevonden. Het was er altijd heel gezellig en altijd volle bak, want de mensen wilden erbij zijn; al die excursies van mensen die de prachtige historische orgels van Bocken wilden bewonderen en naar die bijzondere orgelmuziek wilden luisteren. Hier speelde je nooit voor een lege zaal, dat wist men, en zo was er altijd meer aanbod, dan dat men kon verwerken.


F | Henk van Dijk

De Gaviolizaal was niet alleen in Helmond zeer bekend, maar ook in Nederland en zelfs uit China kwam men hier optreden. Uit China was voor het eerst een concert van het Nanjing Forest Police College Band in de Gaviolizaal op 3 februari  2017. Zij traden ook samen op met Martin Hurkens uit Schinveld (Matty de zingende bakker). Deze man is in China zeer beroemd en geeft daar in dat immense land prachtige concerten.

Een muziekzaal waar ook vreugde en verdriet dicht bij elkaar konden staan. Zo werden er met veel vreugde Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan Helmonders, die zich op bijzondere wijze hadden ingezet voor de gemeenschap. Op een ander moment werd met verdriet, op 9 december 2019, met een laatste groet afscheid genomen van de fantastische voorzitter Will van de Kerkhof die helaas was overleden...

We mogen ook niet de geweldige collectie muziekinstrumenten van Arie Willems vergeten, die in de Gaviviolizaal in een zijzaaltje als museum waren opgesteld. Een greep uit de groepen die ooit van hun optreden lieten horen waren het Seniorenkoor Helmond, Accordeana Helmond, de Klotvaarders Deurne, het Accoordje Helmond, het Houts Gemengd Koor, Die Heidefelder Musikanten, Navenant Helmond, Rimboband Helmond, Toneelgroep de Aarlese Revue, de Keiegalmers, Bertje Kuijpers, de Notenkrakers, Shantykoor Courage Lierop, de Tierelieren Helmond, de Vrolijke Samenzang uit Nuenen en nog vele anderen uit Helmond en omgeving. 

Op 20 februari 2016 werden in de Gaviolizaal bijzondere spullen overgedragen, zoals de onderscheidingen van de Helmondse oorlogsveteraan en tolk Hans Bertels. De onderscheidingen werden door Carel Verhofstadt, voorzitter van de Heemkundekring Helmont, in ontvangst genomen. Hij wilde al deze eretekens graag in de heemkundecollectie opnemen. Bij de overdracht waren natuurlijk ook veteranen aanwezig en werd er door de draaiorgels muziek uit de oorlogsjaren 40-45 gespeeld. Hans Bertels overleed op 8 mei 2014 en is 91 jaar geworden.

Het bekende pand aan de Torenstraat gaat plaats maken voor nieuwbouw. Woonpartners heeft de plannen om een flink aantal laagbouwwoningen en appartementen te gaan bouwen aan de Torenstraat en de Watermolenwal. Alle bezoekers, die vele zondagen van hun leven er de tijd hebben doorgebracht, zullen nu naar Loods 20 moeten gaan, als die nog ooit open gaat. Het bestuur heeft het voornemen te kennen gegeven, om de zondagen op gelijke wijze in te vullen in Loods 20, zoals men dat gewend was in de Gaviolizaal. Vele dagen zijn er al ingepland geweest om de sleuteloverdracht te verrichten aan de besturen van het Orgelmuseum en het EDAH museum. Telkens wist men bij de gemeente Helmond een reden te bedenken, waarom het niet door kon gaan. Als het nu goed gaat, is de volgende planning op 26 mei 2021 en dan kunnen de mensen, als in verband met corona de musea toch weer open mogen, een bezoek komen brengen aan het EDAH en Orgelmuseum in Loods 20.


Dit nieuwsbericht is 153 keer bekeken

X
X