‘De wachtkamers’, documentaire/theaterproductie bij inloophuis De Cirkel

Gepubliceerd op: 19 september 2019 15:30
Gewijzigd op: 19 september 2019 11:05

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

LOGO DE CIRKEL EN DE FONKEL

Binnenstad: Op zaterdagavond 26 oktober om 20.00 uur presenteert regionaal inloophuis De Cirkel in wijkcentrum De Fonkel in Helmond ‘De wachtkamers’ een gratis documentaire/theaterproductie van het Freedoml Theatre uit Eindhoven. In de documentaire en theaterproductie vertellen vrouwen over hun angsten, vreugde, vriendschap, liefde en omgaan met sterfelijkheid in de tijd waarin bij de vrouwen borstkanker bezit van hun leven nam. Een periode waarin de wachtkamer vaak centraal stond.

Nadat theatermaakster Kim Don zelf geconfronteerd werd met kanker, raakte ze gefascineerd door alles wat ze als patiënt doormaakte. Dat wat zo ver van haar normale leven lag: de emoties, angst, fysieke pijn, de eenzaamheid van het ziek zijn, de wachtkamer, het wachten op uitslagen, het wachten op onderzoeken,  bloedtesten, scans en chemokuren. Het wachten op leven of op de dood. Maar ook de andere kant, de liefde van vrienden, man en kostbare momenten met kinderen en lotgenoten. In de documentaire en theaterproductie komen respectievelijk vijf en twee vrouwen in een wachtkamer aan het woord die de vele aspecten van deze periode belichten. Dieptepunten, maar toch ook nog hoogtepunten.

Nadat theatermaakster Kim Don zelf geconfronteerd wordt met kanker, raakt ze gefascineerd door alles wat ze als patiënt doormaakt. Dat wat zo ver van haar normale leven ligt; De emoties, de angst, de fysieke pijn, en de eenzaamheid van het ziek zijn, de wachtkamer, het wachten op uitslagen, het wachten op onderzoeken. De bloedtesten, scans en de chemokuren. Het wachten op leven of op de dood. Maar ook de andere kant, de liefde van vrienden, man en kostbare momenten met kinderen en lotgenoten. De onverwachte vreugde van een alledaagse zonsondergang. Het loslaten van dingen die eerst wel, maar nu niet belangrijk bleken. Tussen de chemokuren door schreef ze de prachtige theatervoorstelling “De wachtkamer”. Over twee vrouwen die elkaar ontmoeten in de wachtkamer bij de oncoloog. Over hun vriendschap, hun angst, de liefde en hun hunkering naar onbezorgd leven.

Documentaire “De Wachtkamer”

De wachtkamer is een documentaire over vijf vrouwen met borstkanker. Allen zitten sinds de diagnose van kanker letterlijk en figuurlijk in de wachtkamer. Na de vernietigende vaststelling van kanker gaan ze door de mallemolen die het ziekenhuis heet. De wachtkamer wordt bijna een tweede huis. Hoewel het dagelijks leven doorgaat, blijft het moeilijk om je aan de wachtkamer te onttrekken. In deze documentaire vertellen vijf vrouwen over de confrontatie met hun angst en sterfelijkheid maar ook over vreugde, vriendschap, liefde en het leven.

Kanker verdrijft alle heerlijke vanzelfsprekendheid uit het leven. Toen Theatermaakster Kim Don hiermee geconfronteerd werd in haar eigen leven, maakte ze met lotgenoten een documentaire waarin hun ervaringen samenkomen. Het is een ode aan het leven, de liefde, en de dood geworden.  


Dit nieuwsbericht is 213 keer bekeken

X
X