De Verhalenspeeltuin; van droom naar werkelijkheid

Gepubliceerd op: 25 augustus 2020 11:05

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Centrum: Een paar jaar geleden zagen wij een literaire speeltuin in Denemarken. Direct ging er een lampje branden; wauw, dat willen we ook in Helmond in het nieuwe park tegenover de Bibliotheek. Zo startte ruim 3 jaar geleden onze droom: Een plek, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, ontdekken en spelenderwijs in aanraking komen met taal en verhalen.

Van Literaire Speeltuin naar Verhalenspeeltuin
De Gemeente Helmond daagde ons uit om het benodigde geld zelf op te halen bij fondsen en subsidieverstrekkers. Een hele uitdaging. Met een stimuleringsbedrag van € 50.000,- van de Gemeente Helmond konden we aan de slag, vol enthousiasme en met een fijne club vrijwilligers. We hadden nog minimaal 2x dat bedrag extra nodig om een speeltuin te realiseren. Inmiddels zijn we vele stappen verder. De Literaire Speeltuin hebben we omgedoopt tot Verhalenspeeltuin, omdat deze naam beter past bij de jeugd.

Kinderen denken mee
Kinderen van een aantal scholen is het afgelopen schooljaar vanuit ‘design thinking’ gevraagd om mee te denken over het ontwerp. En met een ontwerpwedstrijd zijn kinderen uit de stad uitgedaagd om met ons mee te denken. Wat hebben ze dat goed gedaan, er kwamen de meest spannende en creatieve ideeën. Deze input wordt meegenomen bij het ontwerp van de Verhalenspeeltuin.

Realisatie nieuwe Verhalenspeeltuin
We hebben contacten onderhouden met een ontwerper van speeltoestellen, en met een specialist op het gebied van speeltuin exploitatie. Zij nemen actief deel in onze werkgroep. En natuurlijk is er het afgelopen jaar vooral veel contact geweest met allerlei mogelijke fondsen en subsidieverstrekkers. Zowel landelijk, regionaal als lokaal hebben we in alle hoeken en gaten gezocht naar (financiële) mogelijkheden. Ontelbare keren mochten we vertellen over onze droom. En deze zomer was het zover: we telden alle bedragen op en kwamen tot de conclusie dat we voldoende geld hebben opgehaald. Vooral dankzij de donaties van het Rabobank Coöperatiefonds en het VSB Fonds kunnen we nu starten met een definitief ontwerp en de aanleg.
De komende periode werken we samen met de Gemeente Helmond aan de realisatie van onze nieuwe Verhalenspeeltuin. Dankzij veel positieve energie van alle werkgroep leden, staan we nu op het punt om de speeltuin echt te gaan bouwen. We starten met concretiseren van het ontwerp en aanbesteding van de werkzaamheden.

Verwachte opening… medio 2021
We bereiken hiermee een mijlpaal waar we trots op zijn, de Verhalenspeeltuin wordt naar verwachting medio 2021 geopend. Maar ook dan zitten we niet stil. Na de opening starten we met een programma voor de jeugd in deze speeltuin. We willen een mooi activiteitenprogramma bieden en gaan daarover in overleg met samenwerkpartners in de stad.

Van droom naar werkelijkheid
En daarmee komt onze droom uit: een speel- en ontdekplek voor alle kinderen, midden in de stad! Voor iedereen toegankelijk om avonturen te beleven. Niet alleen door te klimmen en klauteren, ook door verhalen te delen en te verzamelen. Net zoals in de Bibliotheek.


Dit nieuwsbericht is 766 keer bekeken

X
X