De oude meester en zijn ‘leerling’

Kunstroute Warande Helmond leerling Hans van den Berkmortel oude meester Gérard Princée
Gepubliceerd op: 26 augustus 2021 10:49

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

WARANDE In het kader van de Kunstroute Warande Helmond op zaterdag 28 en zondag 29 augustus, zijn er verschillende kunstenaars te zien in verschillende tuinen in de Warande. Eén daarvan is een bijzondere: de leerling Hans van den Berkmortel die bij de oude meester Gérard Princée in zijn voormalige atelier exposeert met, hoe kan het ook anders, paardenschilderijen!

Gérard Princée (1908-1999) en Hans van den Berkmortel (1969) zijn Helmondse paardenschilders. Beiden schilderen zij een paard vol passie, waarbij de schoonheid, kracht en het pure van deze koninklijke dieren voorop staat. Ieder op een eigen, karakteristieke manier, maar beiden vanuit de essentie van het paard.

State of Independence | F Hans van den Berkmortel


Hans bezocht Gérard medio jaren 90 enkele malen thuis aan het Laagveld. Daar liet hij zijn paardenschetsen zien aan de oude meester. Deze gaf zijn kritiek en zijn aanwijzingen, maar ook voorzichtige complimenten. Beiden hadden respect voor elkaars paarden, het was geen wedstrijd of competitie. “Sommige paarden kunnen in dezelfde wei staan”, zei Gérard lacherig.

Toen Hans door Eugene Princée (de zoon van) gevraagd werd om in het voormalige atelier van Gérard te komen exposeren, twijfelde hij geen moment. “Het is een eer om in het atelier van ‘Helmonds grootste kunstenaar’ te mogen exposeren. Een atelier bovendien met uitzicht op de voormalige weides van de Helmondse Manege in de Warande. Daar waar Hans op 6-jarige leeftijd zijn eerste ponylessen had en later uitgroeide tot springruiter, en schilder! Deze cirkel is daarmee ook rond, de paarden staan tevreden in de wei.


Dit nieuwsbericht is 310 keer bekeken

X
X