De Nederlandse zonneauto

Gepubliceerd op: 13 maart 2020 9:41

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Over één jaar komt de eerste innovatieve Nederlandse zonneauto op de markt van het Helmondse bedrijf Lightyear. Deze auto maakt het mogelijk om op te laden tijdens het rijden. Dit is het antwoord op het grootste nadeel van elektrische auto's: de beperkte actieradius, waardoor men aangewezen is op dure snellaadstations langs de snelweg.

Verbluffende actieradius

De Lightyear One is vanaf het eerste moment ontworpen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Doordat Lightyear is ontstaan als innovatieve start-up heeft het bedrijf meer vrijheden gehad dan bestaande autofabrikanten, omdat bijvoorbeeld merkherkenbaarheid niet voorop hoefde te staan. Lightyear pakt het precies andersom aan. De aerodynamica en efficiëntie staan voorop en de auto wordt vervolgens aangepast op functionaliteit. Het resultaat is een elektrische auto die met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt qua actieradius. Doordat de auto zeer aerodynamisch is vormgegeven heeft deze een kleinere accu nodig. Hierdoor is de wagen lichter, waardoor het energieverbruik weer daalt. Op het dak van de auto zijn efficiënte zonnepanelen geplaatst waardoor de auto echt revolutionair en disruptief is voor de industrie. In 2019 is de Lightyear One zelfs uitgeroepen tot één van de beste 100 uitvindingen van dat jaar door het bekende Amerikaanse tijdschrift Time.

Pre-order Lightyear One

Vanaf volgend jaar komen de eerste Lightyear One's op de markt. Er hangt een flink prijskaartje aan de revolutionaire auto van zo'n 149.000 euro. Toch is de auto al meer dan 120 keer besteld. Het bedrijf richt zich niet alleen op high-end gebruikers en beseft dat het rijden in een Lightyear One niet voor iedereen is weggelegd met het huidige prijskaartje. Daarom wil het bedrijf nog een model uitbrengen voor ongeveer een derde van de prijs. Dit is mogelijk als het volume flink wordt opgevoerd. Niet alleen kun je door een volumestijging groter inkopen, maar het wordt ook aantrekkelijk om meer processen te automatiseren. Zo kunnen de kosten gedrukt worden. Naar verwachting komt het goedkopere model uit in 2023 of 2024. De eigenaren van een Lightyear One kunnen een flinke daling in gebruikskosten verwachten door de grote actieradius en de mogelijkheid om de auto gratis op te laden met de zonnepanelen. Daarnaast kan men de nieuwe elektrische auto gewoon verzekeren met de goedkoopste autoverzekering.

De start-up Lightyear

De Lightyear One is voortgekomen uit innovatieve ideeën van oud-studenten van de TU Eindhoven. Ze zijn al lang bezig met zonne-energie en hebben in 2013, 2015 en 2017 de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen met hun Solar Team. Waar het bedrijf in 2017 van start ging met acht man in de Helmondse Automotive Campus is het inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle start-up met tientallen medewerkers.


Dit nieuwsbericht is 370 keer bekeken

X
X