De Maatschappelijke Stage: al 12,5 jaar een succes

Gepubliceerd op: 10 oktober 2018 12:00
Gewijzigd op: 12 oktober 2018 13:04

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Helmond: In Helmond worden al 12,5 jaar lang Maatschappelijke Stages uitgevoerd door alle middelbare scholieren. Op 9 oktober ontving Hans Arts van OMO Scholengroep Helmond een flinke taart uit handen van Judith Linders van LEVgroep. Hij is al aan het concept verbonden sinds het prille begin. De Maatschappelijke Stage is na al die jaren nog steeds een succes. We lopen in Helmond voorop, schreven regionale media 12,5 jaar geleden over de Maatschappelijke Stage. En zo was het ook: niet voor niets kwam staatssecretaris Marja van Bijsterveldt kijken op het Carolus Borromeus College. Enkele jaren later werd het een landelijke verplichting om een maatschappelijke stage aan te bieden, in Helmond was dat toen al vanzelfsprekend.Arts in zijn kamer op het Dr.-Knippenbergcollege: “Leerlingen hebben gedurende hun middelbare schoolcarrière een maatschappelijke stage die in totaal 30 uur duurt. Ze bepalen zelf waar ze wat willen betekenen en of ze hun vrijwilligerswerk in een korte periode afronden of de uren uitsmeren over meerdere leerjaren. Inmiddels bestaat de landelijke verplichting niet meer, maar in Helmond continueren we het succes. Judith Linders: “ Als ik af en toe hoor dat jongeren blijven plakken bij een organisatie, en zich zelfs jaren later nog steeds inzetten, gloei ik van trots. Het gevoel aanwakkeren dat vrijwilligerswerk voor ons allemaal veel oplevert. Daar doen we het voor.”

Een openbaringScholieren zoeken zelf naar een stageplaats die zorgt voor een wezenlijke bijdrage aan hun maatschappelijke ontwikkeling, onder meer via de vacaturebank helmondvoorelkaar.nl van LEVgroep. “Het gaat natuurlijk niet om een krantenwijk of om vakken vullen bij de supermarkt”, glimlacht Arts. “Dit soort verzoeken heb ik heus wel eens voorbij zien komen. Wel mogelijk zijn bijvoorbeeld goed werk voor ouderen, kansarme kinderen, activiteiten binnen een vereniging of stichting, de jeugdgemeenteraad, helpen bij het organiseren van een sportdag of verkeersexamen op je oude basisschool, ondersteuning bij de dierenambulance... De mogelijkheden zijn eindeloos! De leerling wordt er wijzer van, de samenleving wordt erdoor verrijkt.” Linders knikt. “Ik vond een oud krantenknipsel over tieners die met ouderen naar de bios gingen. Die senioren waren al in tijden niet meer naar de bioscoop geweest. Een jongen van de havo zei: ‘Je komt erachter dat er heel veel aardige mensen zijn.’ De stage is voor hen een openbaring. Van mij mogen we hier eindeloos mee doorgaan.”

Vrijwilligersmarkt 11 oktober

Leerlingen komen onder andere aan een fijne werkplek via de Vrijwilligers/MaSmarkt, donderdagavond 11 oktober in de aula van het ROC ter AA. Van 20.00 tot 21.00 uur zijn scholieren welkom die nog dit schooljaar willen starten.


Dit nieuwsbericht is 620 keer bekeken

X
X