‘De Knip’ is (t)opgeleverd!

Dr.-Knippenbergcollege nieuwe periode opgelever
Gepubliceerd op: 28 april 2021 11:36

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Helmond-Noord, Voorpagina

HELMOND Het Dr.-Knippenbergcollege gaat een nieuwe periode tegemoet. En niet zomaar een volgende lessenperiode; een nieuwe start. Het befaamde gebouw op de Nachtegaallaan wordt bij aanvang van het nieuwe schooljaar namelijk vervangen door een gloednieuwe school op Sport- en Beleef Campus De Braak. Afgelopen vrijdag werd de nieuwbouw overgeleverd aan het schoolbestuur. Maar dat is niet het enige wat er komend jaar gaat veranderen voor ‘De Knip’.

Door: Floortje Jansen

Modern, transparant en open
Wie weleens de ‘oude’ Knip vanbinnen heeft gezien zal vol verbazing om zich heen kijken na één stap in het bruisende atrium van het nieuwe Dr.-Knippenbergcollege. Het contrast is namelijk ontzettend groot: waar het inmiddels 55 jaar oude gebouw vanbinnen erg donker aandoet, is er in het nieuwe gebouw een overvloed aan natuurlijk licht. Op verschillende ‘werkpleinen’ kunnen leerlingen er per vakgebied leren en ook aan comfortabele zitplaatsen is geen gebrek: blokken op de trappen en knusse zithoekjes functioneren als uitstekende pauzeruimtes.

“Voelt niet als een school”
Directrice Jule Frantzen leidt, keurig volgens de coronamaatregelen, een groepje genodigden rond. “Als ik hier loop, voelt het niet alsof ik in een school ben”, vertelt ze stralend. “Het is allemaal heel fancy en dat maakt dat je je klein en bescheiden voelt, dat je denkt: wauw, ik mag hier rondlopen. En dat mag ik straks onze school noemen.” Mavo-eindexamenleerlingen Floor Thijssen en Iris van den Heuvel vinden het dan ook jammer dat ze de verhuizing niet meer gaan meemaken. “Ik zou hier wel een jaartje willen zitten!”, zegt Floor. “Wel langer!”, valt Iris haar bij. “Ik vind dit veel mooier dan de oude Knip: bij een middelbare school denk je al snel aan dat Amerikaanse high school-gevoel uit de films. Dat heeft dit nieuwe gebouw wel met die kluisjes door de hele school.”

Dr.-Knippenbergcollege nieuwe periode opgelever
Het atrium van het nieuwe schoolgebouw | F Floortje Jansen


Visuals en knusse zithoekjes
Andere gave eye-catchers zijn de mini-aula’s met watertappunten, balies en zithoeken bij de werkpleinen. Leerlingen kunnen hier terecht bij docenten, die aan de ‘balies’ kunnen werken. Ook de zelfontworpen ‘visuals’ die in sommige lokalen te vinden zijn, fleuren de werkpleinen op. Zo is er op de muur in een geschiedenislokaal een grote foto afgebeeld van het Knipgebouw op de Nachtegaallaan, gemaakt door Dave van Hout en vindt men in een lokaal aan het talenplein een collage van leraren en leerlingen met hun favoriete boek. “Het voelt heel eigen, dat je daarin iets herkent”, zegt Frantzen erover.

“Het is allemaal héél!”
Docente scheikunde Inge Frensen had gedacht dat deze nieuwe stap als heel groot zou voelen, aangezien ze haar eigen middelbareschooltijd doorbracht op het ‘oude’ Knipgebouw. “Toch voelt dat niet zo heel gek. Je leeft er al zo lang naartoe dat dit te gebeuren staat en hier zie je dan hoe mooi en shiny alles is. Dan denk ik aan mijn lokaal op de oude Knip, waar van alles kapot is. Hier is het allemaal héél!” De klaslokalen zijn dan ook nog niet ingericht met de welbekende rijen tafels en stoelen: dat is iets wat in de komende maanden nog gaat gebeuren.

Brand New Day
De oplevering zelf gaat gepaard met de overdracht van een grote symbolische sleutel, die onder andere door de momenteel oudste leerlinge wordt overgegeven aan de jongste toekomstige brugklasser van het nieuwe ‘Dr. Knippenbergcollege’. Met het nieuwe gebouw verdwijnt namelijk het koppelstreepje uit de naam van de school. Daarbij wordt er vanaf komend jaar gewerkt met een flexrooster, waarover later meer duidelijk zal worden. Voor nu wordt met een coronaproof toost de nieuwe start voor het Dr. Knippenbergcollege ingeluid met het lied ‘Brand New Day’ uit de musical The Wiz.


Dit nieuwsbericht is 159 keer bekeken

X
X