De Helmondse Musical hangt in ’t Hool

Gepubliceerd op: 5 januari 2021 14:34
Gewijzigd op: 5 januari 2021 14:36

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND - Wat zijn we trots op De Helmondse Musical! Om de twee jaar brengt deze organisatie een typisch Helmondse musical op de planken van Theater Het Speelhuis. Allemaal pareltjes uit het enorme erfgoed van de stad, van A tot Z gemaakt door de talenten die Helmond op artistiek gebied rijk is, met telkens tenminste 10 compleet uitverkochte voorstellingen. Zodoende hebben al duizenden mensen genoten van een ‘heerlijk avondje Helmond’.

Voor de Stichting Openlucht Galerie Helmond aanleiding om een expositie met foto’s te maken van de eerste drie musicals. Het resultaat: 22 foto’s in de vitrines in ’t Hool/Beursplein (de verbinding tussen de Markt en Noord Koninginnewal). Tahné Kleijn heeft ons hierbij geholpen. Tahné maakte samen met Michael Verlijsdonk foto’s van de laatste musical. Ton van de Meulenhof maakte voor het Eindhovens Dagblad enkele foto’s van de eerste en tweede musical.

Op tweede kerstdag 2020 stond de première van de 4e Helmondse Musical gepland: ‘Hotspot. Helmond in 2050’. De beperkende coronamaatregelen maakten dit helaas onmogelijk. Nu gaat deze musical op 26 december 2021 in première. Door de foto’s in ’t Hool te gaan bekijken kun je in 2021 nog nagenieten van de eerste 3 musicals.

Stichting De Helmondse Musical

Via de musical krijgen vele talenten op gebied van toneel, dans en muziek een podium, een gelegenheid zich te bekwamen op artistiek gebied. Deelnemers kunnen zich ontwikkelen dankzij de kruisbestuiving die ontstaat tussen deze talenten en de vele ervaren professionals die onze stad rijk is. Met de tweejaarlijkse musical brengen we de belangrijke parels uit het enorme erfgoed van de stad breed en toegankelijk onder de aandacht. Herkenbare onderwerpen en een schappelijke toegangsprijs zullen de theaterdrempel voor veel Helmonders fors verlagen; de musical is van en voor iedereen.

De 1e: Berry, de musical (2014)

Tien keer ‘Berry, de musical’; de eerste voorstelling, een sprong in het diepe, met een dankbaar onderwerp: Berry van Aerle. PSV-er en Europees kampioen, maar ook die ‘gewone Helmonder’ uit het Haagje. Het hele land had het erover. Uiteindelijk deden we het voor de Helmonders, met enthousiaste deelnemers voor en achter de schermen en voor een publiek dat massaal kwam kijken.

De 2e: Verhaal van de Knaal (2016)

Wat was het ontzettend genieten van ‘Verhaal van de Knaal’. Opnieuw was het tien keer uitverkocht en opnieuw sprak heel Helmond over het talent dat op de planken stond. Als kersje op de taart kregen we een week na de laatste voorstelling de publieksprijs ‘Helmonder van het Jaar 2016’. Wow! Het leven van Helmonders aan weerszijden van de Knaal is in een notendop waar de Musical over ging. De synopsis: ‘De dagelijkse rust in de hemel wordt verstoord, als onaangekondigd een brugwachter uit Helmond zich meldt aan de hemelpoort. Waarom is hij gehaald? En door wie? God? Al snel wordt het Brugmans duidelijk dat Gabriël hem antwoorden kan geven. De familie Wesselman, Nancy Dankers, Toos den Bok, Addy Kleingeld en de dames Mertens: aan de hand van deze bekende overleden Helmonders krijgt hij stapje voor stapje meer duidelijkheid.’

De 3e: De Uitvinders van het trainingspak (2018)

Weer 11 keer een uitverkocht theater Het Speelhuis. Er werd hard gewerkt en dubbel zo hard genoten. Helmond in 1974: met de textielindustrie gaat het niet best, maar het Nederlands elftal speelt wel de WK-finale. Lambert en Gini verlaten hun huis aan het Sassenplein en gaan op vakantie naar Oostappen. Zoonlief studeert en is er niet bij. De buren ook niet. Maar wat doet buurman Willie in het schuurtje? Dochter Anna heeft het naar haar zin in het Lambertusziekenhuis. Sjef en Nel draaien een frietzaak met hun vaste klanten tot Nel het op haar heupen krijgt. Het publiek wordt meegenomen langs de markt, een kienavond, via zaal van Vilsteren, langs de V&D, Boer Kuijpers en het Centraal. We zien hoe het de inwoners van Helmond zo’n 50 jaar geleden verging. Helmond ontworstelt zich, dankzij de groeistad-status, aan het verleden. De opening van theater Het Speelhuis in het najaar van 1977 was de kers op de taart van die ontwikkeling, inclusief koninklijk bezoek… Voor meer informatie over deze expositie, zie www.openluchtgaleriehelmond.nl

Foto 1: Berry, de musical | F Ton van de Meulenhof
Foto 2: Uitvinders van het trainingspak | F Michael Verlijsdonk


Dit nieuwsbericht is 280 keer bekeken

X
X