De Hagenees: De Keijebijters (vruuger)

Gepubliceerd op: 9 juli 2020 13:06
Gewijzigd op: 9 juli 2020 13:08

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Een klein menneke vroeg: “Meneer, hoe kom ik bij de Keijebijters?” Alhoewel het nog lang geen carnavalstijd is, krabde man achter zijn oren en vroeg het knaapje waar hij woonde. Het menneke antwoordde in de Pronto waarop de man zei dat het dan bijzonder moeilijk was om bij de Keijebijters te komen, want dan woonde aan de verkeerde kant van de knaal.

Toevallig heb ik in het verleden wel eens iemand ontmoet die veul met die club te maken had, vertelde de man en vroeg aan hem wat hij voor werk deed. Hij was “in between two jobs” hetgeen in normaal Hellemonds betekent dat ie in de WW zat. “En, zei de man tegen het jongetje, dat dat nou juist het probleem is om er bij de Keijebijters tussen te komen. De man vertelde verder aan het knaapje dat je geografisch gezien moest wonen in de Oranjebuurt of de villawijk de Vrand en dat je minimaal bij HUAC of HMHC moest hockeyen dan wel bij Shaile moest tennissen en zeker lid moest zijn van een golfclub.

Bovendien moest je aan kunnen tonen dat als je op Carolus je diploma niet kon halen dit hebt moeten “kopen” bij de Rijks HBS in Molenstraat. Daarnaast was het verplicht een opleiding te volgen voor de prinsengarde om door te kunnen stromen naar de raad van elf. Wat ook niet onbelangrijk was, is het feit dat je minimaal 10 keer bij Schevelingen moest zijn geweest om te ervaren hoe daar op de achterkant van een bierviltje de contracten werden opgesteld aan wie gegund werd en hoeveel schrijfgeld er werd per project werd uitgekeerd. Als je dit op je palmares hebt kereltje, dan maak je een klein kansje om bij die club te kunnen komen. Houd er dan wel rekening mee dat er nog grotere bobo’s zijn waar je wel naar moet luisteren en geen tegenspraak moet geven want dan kun je ook je biezen pakken.

“Nou, dé is nogal wa”, zei het jongetje.” Een dan te bedenken dat vruger de hele familie van de wevers op keien moesten bijten om zoveel mogelijk speeksel te produceren die nodig was voor goed weefgaren te twijnen en dat de Happy Few daar nu een geuzennaam van gemaakt hebben met het genot van ander vocht van de bekende familie. Ik denk meneer dat ik maar ga sparen om voetbalschoenen te kunnen kopen en dan ga ik bij Klein Arsenal of Oranje Zwart voetballen, die hebben ook kapsones maar die begrijp ik tenminste.”

Het Hageneesje.       

*Dit is een ingezonden column             


Dit nieuwsbericht is 318 keer bekeken

X
X