De Grote BingoShow: ouderwets kienen in een modern showjasje

Gepubliceerd op: 13 november 2020 12:05
Gewijzigd op: 12 november 2020 12:33

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Door: Wendy Lodewijk

Helmond: Begonnen als een idee voor een straattheater-act, uitgegroeid tot een ware revue met muziek, humor, quiz én bingo! Rob Bouwman en Henk-Jan Berkers (beter bekend als Henkes) sloegen de handen ineen voor deze kolderieke show.

Van straattheater naar een show voor ouderen

Henkes werd gevraagd om bij een verenigingsfeest in het najaar een komische straattheater-act neer te komen zetten. Hij vroeg Rob erbij om samen iets leuks te bedenken. Helaas liet het coronavirus zich niet uit het veld slaan en werden de maatregelen strenger. Straattheater werd hiermee lastiger, er moest een alternatief bedacht worden. Bijvoorbeeld de combinatie van bingo, quiz en muziek van Dubbel Trubbel. Zo ontstond het eerste concept voor de show. “Wat was dat leuk om te doen! We hebben een geweldige avond gehad, we moesten hier echt meer mee gaan doen,” vertelt Rob enthousiast. “Het idee kwam om ons te gaan richten op de ouderen. Je ziet hen, zeker in verzorgings- en verpleeghuizen, steeds verder in een isolement raken. Het is ontzettend triest. Daarom wilden wij juist voor deze doelgroep iets betekenen”, legt Henkes uit. Aan het begin van de coronacrisis had hij zich al, met een stel anderen, ingezet voor de OudDoor concerten en Muziek in ‘t Portiek. Dat was een groot succes. “Het was heerlijk om te zien hoe de mensen opleefden, hoe zij genoten.”

Compleet amusement

Zowel Rob als Henkes hebben een achtergrond in de amusementswereld. Rob heeft jarenlang opgetreden met Hers & Dwers en is daarna zijn humor gaan verkondigen in de ton. Henkes heeft met ziel en zaligheid de piano bespeeld bij Striepke Veur. Zij weten dus als geen ander hoe je sfeer kunt creëren en mensen kunt vermaken. Erica en Irma van Dubbel Trubbel vormden de perfecte aanvulling en even later sloot ook Birgit van Ekert (van Petazzie mi Skruwsaws) aan. Het vijftal zorgt voor een mooie show, vergelijkbaar met een ouderwetse revue. “We hebben bingo, we hebben live-muziek met een hoog meezinggehalte, we hebben quizvragen en we hebben een hoop kolder. Het plaatje is compleet. We hebben zelfs een openings- en slotlied!”, vertelt Henkes lachend.

Even de zorgen vergeten

Een eerste voorstelling voor ouderen is al geweest. Eind oktober zat de Cacaofabriek vol met mensen die de middag van hun leven hebben gehad. “Het was een groot succes, ze zaten zichtbaar te genieten en ook naderhand hebben we ontzettend veel leuke reacties gehad. Dit smaakt absoluut naar meer!” De wederom aangescherpte maatregelen gooiden echter roet in het eten. Mensen mogen niet meer naar de Cacaofabriek gehaald worden. Daarom wordt er op dit moment naarstig gezocht naar een passende manier om de show toch uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld op locatie in verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen. Annique van den Heuvel (van Lang Leve Cultuur) helpt hierbij. “We willen dolgraag de mensen uit hun isolement halen. We houden het daarom laagdrempelig, ook op financieel gebied. We willen gewoon dat er weer een lach verschijnt.”

De show wordt bij elk optreden op maat gemaakt. De quizvragen, muziek en thema’s worden toegespitst op het publiek en de tijd van het jaar. “In principe zijn we, als het straks weer kan en mag, te boeken voor allerhande gelegenheden. Bijvoorbeeld op bedrijfsfeesten. Maar voor nu willen we ons juist op de ouderen richten, omdat zij het het hardste nodig hebben om eens uit de sleur van alledag te komen. Even alle zorgen en eenzaamheid vergeten.”

De Grote BingoShow F Willeke van der Weerden (Studio W2)


Dit nieuwsbericht is 277 keer bekeken

X
X