De creatieve talenten van Floortje Jansen

Gepubliceerd op: 3 november 2022 10:46

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Door: Wendy Lodewijk

Floortje Jansen is geen doorsnee vrouw. Ze is met haar 17 jaar waarschijnlijk één van de jeugdigste Helmonders die met veel aandacht onze krant leest. Mede daardoor hebben Weekkrant De Loop en Floortje elkaar enkele jaren geleden gevonden: Floortje schrijft regelmatig mooie artikelen, die met veel plezier gelezen worden. Naast schrijven heeft ze echter nog veel meer talenten. 

Schrijftalent

Weekkrant De Loop en Floortje leerden elkaar kennen toen ze nog maar 14 jaar oud was. Haar schrijftalent kwam al direct sterk naar voren. “Ik ben erg dankbaar dat ik op die jonge leeftijd al het vertrouwen heb gekregen en ik schrijf met veel plezier”, vertelt ze. “Journalistiek is dan weliswaar niet per se mijn ding, verhalen vertellen is dat wel. En juist daarom haal ik veel plezier uit het doen van interviews en het optekenen van die verhalen.” Bijzondere onderwerpen gaat ze dan ook niet uit de weg. “Die vind ik juist leuk om te doen. Zo heb ik tijdens een interview ontzettend veel geleerd over vliegvissen. Daar wist ik niets van af, maar het gesprek was erg aangenaam en ik ben die middag dan ook veel wijzer geworden”, vertelt ze met een lach. 

Theater

“Mijn hart ligt bij theater”, vervolgt Floortje. “Ik zit nu in het laatste jaar van de vooropleiding die ik in Asten volg. Ondertussen ben ik me aan het oriënteren op de diverse universiteiten in Nederland. Ik ben ook nog aan het ontdekken wat ik precies wil doen; ik hoef niet per se uitvoerend met theater bezig te zijn, misschien wil ik juist aan de gang als maker.” Van de vooropleiding heeft Floortje onlangs de eindproductie uitgevoerd. “Dit was zo gaaf om te doen! Het was een musical gebaseerd op de film/het boek Carrie, geschreven door Stephen King. Een niet alledaags verhaal voor een musical. Het leukste vond ik misschien nog wel dat ik gecast ben voor de rol van de moeder van Carrie. Om juist een ouder persoon te spelen dan ik zelf ben, in combinatie met klassiek/kerkelijk gezang, vond ik een erg leuke uitdaging. Ik heb ervan genoten.”

Creativiteit

Creativiteit is een trefwoord dat perfect bij Floortje past. Al op haar achtste kreeg ze musicalles, het zat er al jong in. Eigenlijk is haar hobby uitgegroeid tot veel meer dan dat. “Soms is het wat lastig te combineren met school en zijn het hectische en drukke dagen. Maar zolang ik er plezier in blijf houden, is het goed”, legt Floortje uit. “Plezier maken is echt het allerbelangrijkst. Als dat niet meer het geval is, is het tijd om op te laden.” Je zou denken dat met de middelbare school, een toneelopleiding daarnaast én schrijven voor de krant en andere uitgaves van Adcommunicatie, de dagen van Floortje al helemaal gevuld zijn. Toch is niets minder waar. Ze kan nog veel meer. Zo is ze bijvoorbeeld ook gezegend met tekentalent. Ze maakt de mooiste lijntekeningen van diverse onderwerpen, veelal mensen. “In tijden van corona had ik weinig om handen en kwam ik op het idee om een tekening te maken van een foto. Zo is het eigenlijk ontstaan. Als je je verveelt, komen de mooiste ideeën!”, aldus Floortje.

Liefde

De liefde en passie voor creatieve professies deelt Floortje met haar partner Ayla. Ook zij is een creatief brein met dezelfde interesses. Ze vinden het fijn om samen dingen te maken, bijvoorbeeld samen zingen. “We hebben elkaar op de opleiding ontmoet”, zegt Floortje stralend. “Ayla geeft les op een basisschool. We delen de passie voor het theatervak, dus we passen echt goed bij elkaar. We zijn nu voor het tweede jaar samen.”

Profielwerkstuk

Het is natuurlijk voor de hand liggend dat ook het afsluitende profielwerkstuk van Floortje te maken heeft met theater. “Het heet Gewapend Met Humor en daarmee onderzoek ik wat voor invloed een komisch theaterstuk, denk bijvoorbeeld aan cabaret of een humoristische comedy, kan hebben op het voorkomen van een cultureel conflict. Zo begrijpen we hopelijk hoe we in de toekomst conflicten meer kunnen oplossen met een lach in plaats van de vuist. Ik weet nog niet precies wat voor vervolgstudie het uiteindelijk gaat worden, maar waar ik ook terecht kom wil ik me bezig houden met thema's als deze. Theater leent zich bij uitstek ervoor om de mensen op een ontspannen manier iets duidelijk te maken, iets waar de kijker zelf ook wat aan heeft. Of het nou in een makers- of spelersrol, of misschien wel allebei gaat zijn; ik wil me inzetten door middel van verhalen.”


Dit nieuwsbericht is 439 keer bekeken