De 79e editie van Kunstlokaal42

De 79e editie van Kunstlokaal42
Gepubliceerd op: 15 oktober 2021 9:27

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND Het is al weer meer dan een jaar geleden dat we in Kunstlokaal42 konden samenkomen. September 2020 was muziekwetenschapper en – publicist Thea Derks te gast. Ze sprak over componist Reinbert de Leeuw. Dat was de eerste editie na februari 2020, toen bijeenkomsten met meer dan 3 personen werden verboden en de horeca op slot ging. Na een versoepeling van de maatregelen konden we in september 2020 weer aan de gang, mits op anderhalve meter afstand. Daarna werden alle versoepelingen snel teruggedraaid en kwam er zelfs een avondklok.

Sinds 25 september 2021 zijn een aantal maatregelen vervallen, waaronder de anderhalve-meter-afstandsregel, en werden andere regels van toepassing verklaard. Een coronacheck aan de deur is verplicht en de sluitingstijd is onverbiddelijk: om 24.00 uur moeten we buiten staan. Ook is het nog steeds nodig om te reserveren. Dat doe je via lokaal42@gmail.com. Maar mocht je op het laatste moment besluiten om alsnog te komen, reserveren aan de deur kan ook! (Mits niet vol.) De toegang is en blijft gratis!

De eerstkomende editie is woensdag 20 oktober om 21.00 uur en te gast zijn dan voorzitter Ger Jacobs en secretaris Wim Raaijmakers van Stichting Genootschap Lucas Gassel, kunstenares Trudie Broos die het borstbeeld van Lucas Gassel maakte dat 16 oktober zal worden onthuld in het Burgemeester Geukerspark en haar man Noud Peters. Wij hopen jullie allemaal weer gezond en wel te kunnen ontmoeten!

De negenenzeventigste editie van Kunstlokaal42 staat in het teken van het ontstaansproces van de bronzen buste, gemaakt door kunstenares Trudie Broos. Haar dochter Mette Peters (filmdocent aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht) en haar echtgenoot Noud Peters hebben dit proces ook in een filmdocumentaire vastgelegd. Deze zal getoond worden, voorzien van commentaar.

Ger Jacobs en Wim Raaijmakers over Stichting Genootschap Lucas Gassel
We trappen de avond af met Ger Jacobs en Wim Raaijmakers van de begin 2021 opgerichte Stichting Genootschap Lucas Gassel. Zij neemt het stokje over van Stichting Lucas Gassel, organisator van het Lucas Gasseljaar in 2020. Deze is inmiddels ontbonden en blij dat haar werk voor de lange termijn wordt voortgezet. Het Genootschap stelt zich ten doel de naam en het werk van Lucas Gassel van Helmont op diverse manieren levend te houden in Helmond, maar ook erbuiten. De eerste activiteit van het Genootschap was het realiseren van een borstbeeld van Lucas Gassel.

Trudie Broos over de ontstaansgeschiedenis van de buste van Lucas Gassel
Voor het maken van dit borstbeeld viel de keuze op Trudie Broos, woonachtig in St. Oedenrode, die eerder de borstbeelden van de Helmondse componisten Matthijs Vermeulen en Alphonse Stallaert maakte, die oorspronkelijk op het oude Speelhuisplein stonden, maar inmiddels in het Burgemeester Geukerspark.

Trudie Broos werd geboren in Weert. Al op jonge leeftijd kreeg zij de eerste tekenlessen van haar vader, kinderboekenschrijver en illustrator Piet Broos. Van 1960 tot 1967 volgde zij een kunstvakopleiding beeldhouwen aan de Stadsacademie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en vervolgde die studie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam bij onder andere Piet Esser. Trudie Broos was lange tijd verbonden aan het Pieter Brueghel Instituut in Veghel als docent ruimtelijke vormgeving en beeldhouwen. Trudie Broos woont en werkt in Sint-Oedenrode.

De 79e editie van Kunstlokaal42Wim Raaijmakers en Ger Jacobs bekijken een eerste schetsontwerp in het atelier van Trudie Broos | F Organisatie Kunstlokaal42


Trudie’s aandacht gaat vooral uit naar het menselijk gelaat. Hiervan getuigen de vele portretten die zij heeft vervaardigd, zowel in klei, brons als in hout en steen. De veranderingen en de sporen die het leven achterlaten op een gezicht, de uniciteit en het onvervangbare van een persoon vastleggen, blijft een voortdurende uitdaging. In opdracht van de gemeente Eindhoven vervaardigde Trudie Broos in 2014 een borstbeeld in brons van koning Willem-Alexander. En nu dus voor Stichting Genootschap Lucas Gassel een borstbeeld van Helmonds grootste kunstenaar Lucas Gassel van Helmont.

Trudie vertelt over de opdracht, hoe het beeld tot stand is gekomen en over haar werkwijze. Dit gehele proces is door haar man Noud Peters en dochter Mette Peters gefilmd. Deze opnames werden gecombineerd tot een ‘documentaire’ die we gezamenlijk zullen bekijken, van commentaar voorzien door Trudie Broos en Noud Peters.
Het belooft woensdag 20 oktober wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Nieuwe rubriek: het biermoment
Op het eind van de avond zal Jurr Buinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.


Dit nieuwsbericht is 391 keer bekeken

X
X