Cultureel Helmond pakt de draad weer op

Gepubliceerd op: 11 juni 2020 12:54
Gewijzigd op: 11 juni 2020 13:00

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Maandenlang was het stil in De Cacaofabriek en Het Speelhuis. Er klonk geen applaus uit de theater-, concert- en filmzalen, de expositieruimte was gesloten voor publiek en er werden geen drankjes geserveerd op het terras en in de foyer. Maandag 1 juni kwam daar voor De Cacaofabriek verandering in. En ook bij Het Speelhuis staan heropeningsplannen in de steigers.

,,De afgelopen maanden waren natuurlijk heel vreemd”, begint directeur Jochem Otten. In De Cacaofabriek is net met veel trots de World Press Photo Exhibition geopend, als blijkt dat Nederland in een lockdown gaat. ,,Tijdens de opening was er nog hoop de expositie open te kunnen houden, maar al na tien dagen moesten we de deuren sluiten.” Ook Het Speelhuis gaat, na de voorstelling op 10 maart, dicht.

Op 1 juni kwam verandering in een periode van sluiting. Om 12.00 uur opende De Cacaofabriek haar terras en de brasserie. Twee uur later draaide er weer een film. Op 8 juni volgt de volgende stap: de expositie Lucas Gassel Revisited opent voor publiek. ,,Vierentwintig kunstenaars hebben zijn werk min of meer geadopteerd, ter inspiratie genomen en daar een eigen werk op gemaakt”, blikt Jochem vooruit.

Hoewel het om kleine stapjes en een beperkt aantal bezoekers gaat, is Jochem positief. ,,Het voelt raar als je allemaal, zowel in De Cacaofabriek als Het Speelhuis, de drive hebt om mooie dingen te creëren en het mag niet. Het is nu dan nog maar een beperkt aantal, toch geeft het meteen weer energie om na te denken over wat wél kan.” Ook in Het Speelhuis zullen ideeën snel tot uitvoering komen. ,,Daar laat het resultaat nog wat langer op zich wachten, omdat liveperformances zich binnen de maatregelen iets lastiger laten organiseren. Dat vergt meer voorbereidingstijd.”

Tot na de laatste persconferentie leek het er bovendien op dat het maximale aantal van dertig personen toegestaan in theaters inclusief artiesten, personeel en crew zou zijn, wat feitelijk amper mogelijkheden biedt. Recentelijk bleek het theater dertig bezoekers te mogen ontvangen. ,, We gaan daarom kijken of we eind juni met dertig en begin juli voor negentig bezoekers al wat kunnen doen. We weten natuurlijk niet precies hoe de situatie zich de komende maanden gaat ontwikkelen, maar we gaan er vanuit dat we in het nieuwe seizoen een mooi programma kunnen bieden. Zij het waarschijnlijk op 1,5 meter en met maximaal 90 bezoekers, want meer kunnen er op 1,5 meter niet in onze zaal.’’

Ook na de zomer zal een bezoekje aan beide culturele hotspots er anders uitzien. ,,We stellen veiligheid voorop. Wanneer we kunnen kiezen tussen tien verkochte kaarten extra of de veiligheid van mensen die al in bezit zijn van een toegangsbewijs, kiezen we altijd voor dat laatste”, benadrukt Jochem. Bovendien ziet Jochem ook de positieve kant van activiteiten met minder bezoekers. ,,Een cabaretier in Het Speelhuis is misschien gewend aan volle zalen, maar moet nu nadenken over een fantastische show voor negentig bezoekers. Dat maakt makers creatief, zo wordt het voor bezoekers ook wel weer uniek. Je kunt straks waarschijnlijk over veel voorstellingen trots vertellen: en daar was ik bij!”

T Het Speelhuis/ De Cacaofabriek. F Het Speelhuis/ Erik de Brouwer, eye-catch.net


Dit nieuwsbericht is 360 keer bekeken

X
X