Creativiteit alom in najaarsprogramma van Het Speelhuis en De Cacaofabriek

Gepubliceerd op: 27 augustus 2020 9:56
Gewijzigd op: 27 augustus 2020 9:59

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: De culturele wereld staat voor een uitdaging: van podia tot producenten via makers naar publiek. Tóch kruipt het creatieve bloed waar het niet gaan kan. Bij zowel Het Speelhuis als De Cacaofabriek piept een programma tevoorschijn dat de komende periode op een karakteristieke en kleurrijke manier markeert.

Klein, karakteristiek en kleurrijk
,,Het maakt me trots dat we op beide plekken een gevarieerd en inspirerendprogramma hebben’’, vertelt directeur Jochem Otten. ,,We gaan creatief om met de beperkingen.’’ Zo presenteert Het Speelhuis dit najaar flink wat dubbelspelingen (twee voorstellingen op een avond), producties die in groepsgrootte zijn teruggebracht én zelfs activiteiten die via streaming vanuit huis beleefd kunnen worden. Ook De Cacaofabriek past het programma aan naar de huidige maatregelen. Zo huisvesten de filmzalen een kleiner publiek, zijn de concerten exclusiever en intiemer, en is de expositieruimte het ideale uitje om met afstand te genieten van beeldende kunst dankzij een vaste looproute en ruime openingstijden.

Op het programma  
Dit najaar staan publiekstrekkers als Youp van ’t Hek, Postmen, Igone de Jongh en Brandweerman Sam naast onderzoekende makers als Nederlands Blazers Ensemble, Leineroebana, Johannna ter Steege, De Dansers, John Buijsman en Jakop Ahlbom op de planken in Het Speelhuis. Ook jong talent en lokale namen krijgen er als altijd weer een plek. De kaartverkoop voor dit nieuwe programma start op zaterdag 29 augustus aanstaande vanaf 11.00 uur.

De Cacaofabriek draait allerlei films en brengt intieme concerten van artiesten als Nol Havens, Voltage, Rosemary & Garlic en Toontje Lager. Ook opende afgelopen zondag de expositie ‘Tussenhuids’, waarin zes Nederlandse en Belgische exposanten hun interesse delen in de technische gelaagdheid en illusionistische dieptewerking van het schilderij.

Kinderfestivals
Voor de kleinste cultuurfanaten is er dit najaar van alles te beleven in de Helmondse cultuurhuizen. Tijdens de herfstvakantie bijvoorbeeld komen de stoerste helden en schattigste fantasiefiguren naar Het Speelhuis tijdens het KinderTheaterFestival. Denk aan Tuinieren met Slagwerk (6+), maar bijvoorbeeld ook Belle en het Beest – de musical (4+) en de regelmatig terugkerende Poppenkast op Zondag (2+).

De Cacaofabriek rolt in diezelfde week – van 17 t/m 25 oktober – de loper uit voor nieuwsgierige neuzen. Tijdens het KinderFilmFestival kunnen jonge filmfreaks voor een klein prijsje naar zowel klassiekers als bijzondere titels. Met een zakje chips en glaasje fris is het feest compleet.

Spelend leren
,,Steeds vaker weten jonge families ons te vinden en komen schoolklassen over de vloer’’, verklapt Otten. ,,Zo hadden we vorige week nog het zomerschool-project van de openbare basisscholen (OBS Helmond), Cultuur Contact, Cacaofabriek, Museum Helmond en het Annatheater. Maar liefst 47 leerlingen kregen in vakantietijd theaterlessen, werkten samen aan een kunstwerk en bezochten een expositie.”

Ook voor Het Speelhuis worden partnerschappen aangewend om te investeren in de jeugd. ,,Met steun van de Rabobank is het gelukt om voor komend seizoen een aantal eigenzinnige en energieke jeugdvoorstellingen scherp geprijsd aan te kunnen bieden.” Lepeltje lepeltje (4+) is er zo één, maar ook bijvoorbeeld ISHterious (12+). ,,Het zijn jeugd- of familievoorstellingen die je je leven niet meer vergeet. Voorstellingen waarvan we vinden dat eigenlijk iedereen die zou moeten zien,” aldus de theaterdirecteur.

Blijven staan voor kwaliteit
,,Eerlijk is eerlijk… Het kost in deze tijd extra energie om aan onze eigen artistieke en maatschappelijke ambities te kunnen voldoen. Maar daar blijven we wel voor gaan. We willen niet alleen uit crisisstand handelen,’’ licht Otten toe. ,,Juist nu sociale activiteiten op een laag pitje staan, zie ik een belangrijke rol weggelegd voor ons als cultuurhuis in de regio. Anderhalf uur in een goeie film, intiem concert of inspirerende expositie prikkelt je zintuigen en maakt dat je er weer even tegenaan kunt.”

Niet alleen richting publiek voelt Otten de verantwoordelijkheid. “We maken deel uit van een creatieve keten. Het is aan de podia om producenten en makers de kans te geven om bijzondere voorstellingen te blijven produceren waarmee ze onze horizon verbreden. Zeker nu. Het is voor makers een lastige tijd. Als zij ermee stoppen, betekent dat culturele armoede voor de toekomst. Een mooi theater als het onze krijgt pas echt glans met spraakmakende voorstellingen.”

Groot dromen
Ondanks de onvermijdelijke veranderlijkheid waarmee we de komende periode te maken hebben  – of misschien wel dankzij – brengt Otten met zijn beide organisaties ook toekomstdromen alvast in uitvoerbare stappen dichterbij.,,We investeren in toegankelijkheid en internationalisering. Bij Het Speelhuis is het aanbod No Dutch Required komend seizoen verder verruimd en wordt theater dus vaker een optie ook zonder volledige beheersing van de Nederlandse taal. En op beide plekken verlagen we drempels door middel van streaming. Buitenlandse concerten kunnen met deze techniek vertoond worden in de filmzalen of zelfs op het podium in De Cacaofabriek. En vanuit Het Speelhuis verkopen we al dit najaar ‘virtuele stoelen’, waardoor theatervoorstellingen vanuit huis beleefd kunnen worden. Zo kunnen we het publieksbereik vergroten ondanks de 1,5 meter-situatie.”

De handen ineen  
Toegankelijkheid is niet alleen bij de Helmondse podia aan de orde. ,,Achter de schermen hadden we elkaar al gevonden, maar volgende week treden we voor het eerst zichtbaar naar buiten,” onthult Otten. Een nauw samenwerkingsverband met Parktheater Eindhoven, De Kattendans in Bergeijk, De Schalm in Veldhoven en De Hofnar in Valkenswaard wordt de komende dagen gepresenteerd in de gezamenlijke campagne ontdektheaters.nl. ,,We bundelen onze krachten op allerlei fronten. Zo ook op het aantrekken van een meer divers publiek’’, vertelt Otten.   

Fijn en vertrouwd
Sinds de uitbraak van het coronavirus schakelen Het Speelhuis en De Cacaofabriek continu op de actualiteit. ,,We zijn erop ingericht om mee te bewegen met regelgeving en mogelijkheden’’, vertelt Otten. ,,We houden ons aan alle protocollen, maar het voelt fijn en vertrouwd.’’ Voor de zomer bleek al dat ook de bezoekers van beide culturele hotspots dit zo ervaren. ,,Het is fantastisch dat mensen weer even het gevoel hadden dat alles normaal was’’, glundert Otten. ,,Bovendien geven zij ons door hun komst weer extra energie. Om onze gasten weer te zien, voelde als nooit tevoren.” Hij kijkt dan ook uit naar aankomend seizoen. ,,Met juweeltjes op het programma en extra aandacht voor elkaar staat er een mooi najaar op stapel. Kleiner en exclusiever wordt het niet.’’ 

Jochem. F Maarten Coolen. Speelhuis. F Erik de Brouwer


Dit nieuwsbericht is 301 keer bekeken

X
X