Column van Jan van Rest: Miet

Gepubliceerd op: 12 juli 2018 11:30
Gewijzigd op: 12 juli 2018 13:00

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Het is inmiddels weer 15 jaar geleden dat ik in de Damiaan over Miet schreef.
Ik was toen nog niet zo lang voorzitter van KBO-St.Lucia (Mierlo-Hout) en Miet was in feite een van de dragers van die organisatie. Zij had haar contacten vooral in/met de ‘boerenhoek’. De relatie met Miet (binnenkort 92) was tegen Kerstmis begonnen.
Er moest met Henri en Nelly van Asten, toen nog aan de Nuensedijk, onderhandeld worden over de overdracht van het Kerstvarken. “Daar hedde dat vervelende ding weer” merkte het personeel van Van Asten dan op. Miet vond dat prachtig, vertelde ze met glinsterende pretoogjes. Voor mij als KBO-voorziiter was het Kerstvarken een nieuw fenomeen. Nu een aantal jaren en een voorzitter verder, is het inmiddels een vaste traditie bij KBO-St.Lucia.

De onderhandelingen stelden niet veel voor; er was al het nodige voorgekookt, maar mede daardoor werd het ‘s avonds bij Nelly van Asten buitengewoon gezellig. De goede contacten met Miet zijn blijven bestaan. Miet zorgde er voor dat zowat alle oudere bewoners van Mierlo-Hout-west, nu Brandevoort, lid van de KBO werden. Eerder al had zij als jong meisje veel voor de parochie betekend. Kerkelijke blaadjes rondgebracht, complete rozenhoedjes (3 x 5 tientjes) voorgebeden als er iemand in de buurt was overleden, vroom als St.Lucia voorop in processies gelopen. Geen wonder dat ooit geopperd werd t.z.t. een kapelletje ter ere van Sinte Miet op te richten. Tegenwoordig woont Miet aan de Hoofdstraat en is vooral in RK Mierlo-Hout wereldberoemd. Daar breidt zij voor ’Ouderen Creatief’, lappen van ca 30 x 30 cm, die aan elkaar genaaid, een heerlijke warme deken vormen. Grote delen van Afrika zijn inmiddels van haar dekens voorzien. Aldus voorziet ze, net als de VLISCO, in lokale behoeften.

Miet heeft graag mensen om zich heen; is een bindend figuur, en nodigt ‘s zondags na de hoogmis, kerkbezoekers uit om bij haar op de koffie te komen. Verder heeft zij een uitgebreide familie, waar om de haverklap een verjaardag te vieren is. Miet heeft dus een druk leven.
Binnenkort gaat ze voor de zoveelste keer naar Lourdes en ik denk dat ze, net als elk jaar, ook nu weer een gezegend(!) kaarsje meebrengt voor haar grote aantal fans.
Ik wens Miet nog vele jaren toe en Mierlo-Hout, de KBO en Afrika nog vele jaren Miet.

Jan van Rest

Dit nieuwsbericht is 131 keer bekeken

X
X