Column Bladgeritsel

Voorpagina
Deze keer had ik me voorgenomen om uitgebreid over de natuur rond Croij te schrijven en in samenhang daarmee ook wat van de geschiedenis van die omgeving te vertellen. Begin mei is het daar prachtig! Ik denk dat men zich dáár, veel meer nog dan bij het kasteel in het park van Helmond, in het verleden kan wanen. Maar door een aantal reacties die ik kreeg op wat ik hier in april schreef en ook door wat ik verder zoal aan berichten las, lijkt het mij dat ik daar nu eerst tenminste enige aandacht aan dien te besteden.
Er blijken tal van mensen te zijn in en om Helmond, die met hart en ziel met hun leefomgeving bezig zijn en soms ook vindingrijk iets ter verbetering bedenken. Enkele sympathieke voorbeelden: een manier om de geschiedenis van Helmond in de stad beter zichtbaar te maken. Of: een methode om het regenwater voor de natuur als grondwater beter te behouden. Ik kan dit nu doorgeven, maar eigenlijk was dat van hen die mij benaderden niet de eerste bedoeling. Het zou veel beter werken als deze mensen zonder veel gedoe en moeite hiervoor al makkelijk in contact hadden kunnen komen met de volksvertegenwoordiging, het stadsbestuur. En ik meen dat vanuit hun goede intenties, deze mensen daar ook zorgvuldige aandacht voor zouden mogen krijgen! Dus ook niet enkel zeggen: ‘interessant’, er even naar kijken, maar er vervolgens niets mee doen. Ik denk hierdoor ook aan de oproepen van David van Reybrouck en Eva Rovers, om via burgerberaden iedereen te betrekken bij wat er voor een stad/dorp goed is. En recent Roxane van Iperen in Vrij Nederland, (op 2 mei, bladzijde 7). Zij stelt dat de grote winst die de BBB onlangs behaalde, geen reactie is op, maar het product van zoals we in de afgelopen tijd door de politiek bestuurd werden.
Ik vermoed, vanuit de reacties die ik de laatste tijd krijg, dat qua het dienen van de bevolking/de samenleving (en dat is toch in een goede democratie waar ieder bestuur zich in de eerste plaats mee bezig zou mogen houden), men in het stadhuis zou mogen gaan werken aan een ‘iets andere’ instelling… Zij die Helmond besturen huizen nu dan wel niet meer in een waterburcht, maar naar ik opmaak uit de berichten over ervaringen met opstelling en bereikbaarheid, heeft het daar toch nog te vaak veel van weg. Ik reik dit via deze weg graag aan om daar eens rustig en zorgvuldig over na te denken.
En om het nu toch nog even over Croij te hebben: ondertussen kunt u natuurlijk alvast zelf tussen Helmond en Aarle-Rixtel gaan wandelen of fietsen, maar vooral KIJKEN! Ik zeg dit zo nadrukkelijk omdat ik denk aan de woorden van de door mij hier al eerder genoemde ecoloog en cultuurhistoricus Bert Maes. Hij stelt: mensen, overheden menen veel te vaak dat zij iets moeten doen, als het om oude natuur gaat. Dus in tegenstelling tot dat wat ik hierboven aanreikte, is het bij oude natuur vooral belangrijk om daarmee zeer terughoudend te zijn en ook zeker niet van alles te gaan aanplanten!
Het zal waarschijnlijk voor de meesten van u zichtbaar zijn dat natuur en landschap in de richting van Croij een eeuwenoude geschiedenis herbergt. Ook de Eenselaar en het landschap verder richting de Grote Overbrug reken ik daartoe, zoals de kleine bospercelen, eerst rechts en daarna links langs het pad dat de Horst verbindt met de Grote Overbrug. Maar vooral de directe omgeving van de Goorloop. Als bijzonderheid toon ik u hierbij een foto van Croij van ruim dertig jaar geleden.


Dit nieuwsbericht is 99 keer bekeken
Verder in het nieuws
Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.