Coalitiebelang, weegt zwaarder dan directe crisissteun?!

Coalitiebelang, weegt zwaarder dan directe crisissteun?!
Gepubliceerd op: 29 september 2022 9:17
Gewijzigd op: 29 september 2022 9:18

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Raadsvergadering 27 sept. j.l.

HELMOND | Afgelopen dinsdag heeft onze redactie de raadsvergadering bezocht en in het kader van de politiek dichter bij de Helmonder brengen een en ander vanaf de perstribune gevolgd.

Een van de agendapunten deze avond was ‘Coronagelden, miljoen voor meer groen’ van de coalitie, of… de motie van de oppositie ‘Opschorten, maar eerst directe crisissteun aan onze inwoners en onze ondernemers’. Het viel op dat de voorzitter, onze burgemeester, de vergadering met humor, kort en kundig voorzat, een heel karwei met wel 12 verschillende partijen. Er zijn 2 ‘kampen’, de oppositie (VVD, Helder Helmond, CDA, Mì Hellemonders en FvD), maar de meerderheid bestaat uit de Coalitie (samenwerkenden) met 7 partijen (Groen Links, D66, PvdA, SP, Lokaal Sterk, 50Plus en Denk).
De agenda werd keurig afgewerkt totdat men aan het punt ‘Een miljoen aan coronagelden te besteden voor meer groen’ kwam.

Weliswaar was hiervoor in 2020 al een goedkeurend raadsbesluit genomen en wethouder Bonte (Groen Links) wilde dit besluit nu toch uit gaan voeren. Maar, de oppositie betoogde om dit besluit tijdelijk op te schorten, omdat er nu met de crisis directe problemen waren voor veel gewone Helmonders die eigenlijk ook een gevolg waren van corona, dus de coronagelden zouden hiervoor prima besteed kunnen worden.

Bewoners die met direct stijgende energiekosten te kampen hebben, ondernemers die direct van 1000 euro energiekosten in de maand naar 4000 euro gaan en ten einde raad zijn en hun bestaan in direct gevaar is. Een simpele kwestie, leek ons als waarnemers, het groen tijdelijk opschorten en nu direct op de crisis reageren met directe en snelle steun (miljoen) aan onze eigen Helmonders.

Voor niemand gezichtsverlies, iedereen blij. Maar het coalitie belang werd hoger geacht en de motie werd verworpen, een gemiste kans en een verkeerd signaal naar de gewone Helmonder. Dus een miljoen naar meer groen in de stad en verder niks.

Het College (Burgemeester en Wethouders) heeft inmiddels wel een ‘Taskforce Koopkrachtcrisis’ opgericht, met verschillende partijen gaat men met spoed bekijken hoe men ondernemers en bewoners direct kan gaan bijstaan, middels de begroting wil de gemeente hier gelden voor vrijmaken, wel een goed signaal.


Dit nieuwsbericht is 311 keer bekeken

X
X