Carolus, Knip, Vakcollege, Praktijkschool: genoeg te kiezen

Gepubliceerd op: 21 januari 2021 9:30
Gewijzigd op: 21 januari 2021 10:57

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND Leerlingen van groep 8 hebben het niet makkelijk. Kiezen voor een middelbare school is in de coronatijd lastig. Het Carolus of het Dr. Knippenbergcollege? En wat hebben het Vakcollege en de Praktijkschool allemaal te bieden? Op allerlei manieren laten de scholen van OMO Scholengroep Helmond zich zien.

Aan de rand van Brandevoort staat het moderne gebouw van het Carolus Borromeus College er prachtig bij. “Onze school evolueert”, vertelt directeur Ruud van de Westerlo. “Het onderwijs verandert. 

Normale lesuren blijven altijd bestaan, maar we doen tegenwoordig veel meer. Projecten in kleinere groepen, plustijden voor als je meer begeleiding wilt, samenwerken met allerlei organisaties, praktijkgerichte modules zoals het International Business College en de Health & Wellness Class: noem maar op. Het Carolus maakt je wereld groter, zeggen we hier. Dat heeft te maken met ons speerpunt Internationalisering en met bijzondere vakken zoals Global Issues. Elke leerling heeft een persoonlijke coach, die de groei en ontwikkeling van de leerlingen goed volgt.” Naast de mavo, havo en het atheneum, is het Carolus de enige school in Helmond met een gymnasium. 

Verhuizen naar De Braak

Aan de andere kant van de stad maakt het Dr. Knippenbergcollege zich klaar voor een bijzonder schooljaar. Directeur Jule Frantzen: “In de zomer verhuizen we naar Campus De Braak. Het nieuwe schoolgebouw wordt echt prachtig, in die inspirerende en sportieve omgeving.” De Knip (mavo, havo en vwo) is een school met afdelingen die door het ministerie van Onderwijs met het hoogste predicaat Excellent zijn beoordeeld. Dat heeft te maken met de kwaliteit en de persoonlijke begeleiding, maar ook met de vele activiteiten buiten de les. “We zijn een Technasium- én een Brainport-school. 

Samenwerken binnen en buiten de school is voor ons vanzelfsprekend. Denk dan aan robots bouwen met studenten van Fontys, de vele gastlessen, een klimaatweek met de gemeente, exposeren in de Cacaofabriek en onze jeugdopleiding bij Helmond Sport.” De talentgebieden van de school zijn Vorm & Media, Technologie en Sport. Ook uniek: de jaarlijkse musical. Al bijna vijftig jaar een begrip in Helmond!

De praktijk in

Een school in de lift, dat is het Vakcollege Helmond - de enige school in Helmond met vmbo-kader en vmbo-basis. Er is veel geïnvesteerd in de praktijkafdelingen Economie & Ondernemen, Zorg & Welzijn en Techniek. Sinds de grote verbouwing van 2018 zijn er moderne leerpleinen ontstaan met veel plek voor onder meer de horecakeuken, een beautysalon, winkelfaciliteiten en een indrukwekkend machinepark. “Deze lente wordt ook de buitenruimte aangepakt”, vertelt directeur Rob Aarts. “We gaan vergroenen, met veel chillplekken. Ook goed is dat we net als het Carolus en de Knip gaan digitaliseren. Elke onderbouwleerling heeft straks zijn eigen laptop.” De vakmensen van morgen, die worden hier opgeleid. “Het maakt me ontzettend trots als ik zie waar onze toppers toe in staat zijn. We zorgen ervoor dat we ook in de toekomst genoeg mensen hebben die een kraan kunnen repareren of ouderen kunnen verzorgen.” Net als de Knip, verhuist uiteindelijk ook Praktijkschool Helmond naar Campus De Braak. “De toekomst ziet er goed uit”, zegt onderwijsmanager Margot Verhees. “Op onze school zitten leerlingen die na hun laatste jaar bijna allemaal uitstromen naar werk, naar een passende plek in de maatschappij. Kleinschaligheid is hier heel belangrijk: elke leerling doet ertoe.”

Oriënteren in coronatijd

In november hebben de vier scholen van OMO Scholengroep Helmond livestreams uitgezonden vanuit een studio. Ze zijn nog terug te zien op de websites van onze scholen: zo leer je een school toch goed kennen, ook al is een echt bezoek nu even niet mogelijk. Bekijk de sites ook voor informatie over de meeloopmiddagen. 

Als het kan, vinden die plaats op 24 februari, 3 maart en 10 maart.
Ook onze alternatieven voor de open dag en alles over de aanmeldingen vind je op de sites: carolus.nl, drknippenbergcollege.nl, vakcollege.nl en praktijkschoolhelmond.nl

Wij wensen iedereen veel succes bij de oriëntatie. In een periode vol onzekerheden staat in ieder geval één ding vast: wij heten leerlingen van harte welkom en gaan voor een tijd om nooit te vergeten. 

Foto: Leerlingen van de verschillende scholen van OMO Scholengroep Helmond.
| F Perry Vermeulen.


Dit nieuwsbericht is 465 keer bekeken

X
X