Carnaval in Helmond Keiestad (4)

Carnaval in Helmond Keiestad (4)
Gepubliceerd op: 9 december 2021 14:09

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

In de aanloop naar carnaval 2022 vindt momenteel in onze stad een tweetal evenementen plaats. De Keiebijters Stichting is enkele weken geleden begonnen met het Hints- en Prinseroaje (wie wordt de nieuwe Stadsprins Briek de 49ste) en de jubilerende CV Oranjebuurt heeft een Kat & Kunst Project in het leven geroepen.

Helmonds oudste carnavalsvereniging wil kunst en cultuur in Helmond een impuls geven en iedereen gelegenheid bieden een blijvend aandenken aan het 7 x 11 jarig bestaan te verwerven. Daartoe heeft de club zeven bekende Helmondse kunstenaars bereid gevonden om een kunstwerk rond katten – het symbool van de club – te ontwerpen en daarvan elf exemplaren te vervaardigen die nu geëxposeerd worden in de Spelerij voor de glaswand van Theater Speelhuis. De expositie is van buiten te bekijken. Als je bij Roel Hanssen Art Design vanaf de Kromme Steenweg rechtsaf slaat en recht doorloopt, kom je bij de glaswand met eerst de 50 comic-achtige figuren van illustrator Misha Hegeman van Helmondse Helden. Deze Helmonders zijn belangrijk voor onze stad uit kunstzinnig, cultureel en/of sociaal oogpunt. Doorlopend richting Wilhelminalaan zie je vervolgens de zeven kunstwerken van het Kat & Kunst Project van CV Oranjebuurt. Deze worden hier in het kort besproken.

Stripmaker, schrijver en vormgever Jan Vriends heeft een silhouet van gebogen en gelast betonijzer van een kat gemaakt voor de nok of de dakrand van een huis. Charles den Theije, onder meer maker van d'n Oitskieter in de Helmondse carnavalsoptocht, heeft het gezocht in een glas-in-lood raam van een mijmerende kat. Carla Sonnemans heeft een trekbel ontworpen met als afbeelding een kat. Dertiger-jaren-huizen hadden vroeger dikwijls zo'n ouderwetse trekbel. Die vind je in de huidige Oranjebuurt ook nu nog her en der. Arno Oberendorff maakte een ontwerp van een kat die op het punt staat te springen, terwijl Jaap Tempelaars een dansende kat vormgaf. Leo van Kraay ontwierp een kat die nieuwsgierig naar boven kijkt en Petry Claassen maakte de skate-kat, een kat op een skateboard op wieltjes.

De expositie is in de week van 6 tot en met 11 december te bezichtigen aan de buitenzijde van de Spelerij en 's avonds mooi feëriek verlicht. Zaterdagmiddag 11 december vindt dan binnen in Theater Speelhuis om 13.00 uur de officiële opening van de kunsttentoonstelling plaats, waarbij de kunstenaars aanwezig zijn voor een toelichting van hun kunstwerken. Die zijn ook te koop en te bestellen voor in kunst geïnteresseerden. Rond 16.00 uur wordt daarna door de carnavalsclub de jubileumprins onthuld buiten aan de Wilhelminalaan.

Heel toevallig zendt NPO 3 vanaf afgelopen maandag elke ochtend rond 11.00 uur een serie animatiefilmpjes uit van Pim en Pom, de katjes ontsproten aan het brein van illustrator Fien Westendorp. Onder de titel Kat en Kunst beleven de twee allerlei avonturen in het museum waarbij ze kennis maken met schilderijen van grote Hollandse meesters.

CV Oranjebuurt mag dan sinds de oprichting op 11-11-1945 de oudste Helmondse carnavalsclub zijn, dat wil niet zeggen dat zij de eerste Helmondse carnavalsvierders zijn geweest. In mijn vorige bijdragen heb ik al de eerste Helmondse Raad van Elf met foto uit 1931 en zijn eerste President opgevoerd, maar waarschijnlijk is de foto bij dit artikel de oudste die er van carnavalisten in Helmond is gemaakt. De namen en het juiste jaartal zijn onbekend, maar gezien de kleding van de elf mannen lijkt het een foto uit de periode 1880 – 1920. Carnavalskleding hadden ze toen nog niet, ze lieten zich op z'n paasbest in het zondagse pak vereeuwigen. Een Helmondse kaartclub die zelf een Raad van Elf vormde en onderling met de gezinnen de vastenavond vierde! De foto is afkomstig uit het pand Marktstraat 27 in Helmond.

Leo de Bruyn


Dit nieuwsbericht is 361 keer bekeken

X
X