Carat Cultuurprijs

Gepubliceerd op: 12 november 2020 15:09
Gewijzigd op: 12 november 2020 13:37

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: In december dit jaar wordt de Carat Cultuurprijs 2020 uitgereikt. Personen en organisaties die zich geruime tijd bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van kunst en cultuur in Helmond kunnen nog tot 22 november 2020 worden aangemeld.

Kunst, cultuur en de Helmondse gemeenschap. De combinatie van deze drie aspecten vormt het bestaansrecht van stichting Carat. Opgericht in 1991, zet Carat zich in om de cultuurparticipatie en cultuurbeleving van de inwoners én bezoekers van Helmond te stimuleren. Dat gebeurt door het initiëren van projecten die zich kenmerken door hun diversiteit, kwaliteit en duurzaamheid. Dit heeft geresulteerd in kunstobjecten en projecten die van toegevoegde waarde zijn voor de leefbaarheid en de levendigheid van Helmond.  Het meeste recente project dat door Carat geïnitieerd is een reeks van murals waarvan de laatste, op de muur onder de Traverse (Boscotondo garage tot het Speelhuis), vorige maand opgeleverd is.

Sinds 2000 wordt elke twee jaar de Carat Cultuurprijs uitgereikt, die bestaat uit een kunstwerk van de Helmondse kunstenaar Willem van der Velden en daarnaast een geldbedrag van € 2.500. Winnaars waren  onder andere Mannenkoor Lambardi (2002), Stichting Stadspromotie Helmond (2008), Literair Café Helmond en Stichting Goeikes (2018).

Vanaf 2012 is ook de Carat Aanmoedigingsprijs in het leven geroepen om veelbelovende initiatieven op het gebied van bevordering van kunst en cultuur in en voor de Helmondse samenleving te stimuleren in de verdere uitbouw van hun activiteiten. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000. De meest recente Carat aanmoedigingsprijs werd in 2018 gewonnen door kunstroute Warande.

Inwoners van Helmond worden uitgenodigd om kandidaten voor te dragen voor de tiende CARAT Cultuurprijs, uiteraard vergezeld van een goede motivatie. Een belangrijke voorwaarde is dat uitsluitend verenigingen, stichtingen en/of personen, die geen commerciële doelstelling hebben in aanmerking kunnen komen voor de prijzen. Op de website www.carat-helmond.nl/carat-cultuurprijs/ en is het voordrachtformulier beschikbaar.

De Carat Cultuurprijs 2020 wordt samen met de Aanmoedigingsprijs uitgereikt in december.

De winnaars van 2018. F Wim van den Broek


Dit nieuwsbericht is 156 keer bekeken

X
X