Burgemeester Blanksma: “OOK JOUW STEM TELT”

Burgemeester Blanksma: ook jouw stel telt
Gepubliceerd op: 11 maart 2021 10:45
Gewijzigd op: 11 maart 2021 9:32

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Ik roep iedereen op om gebruik te maken van die stem, het kan veilig.

HELMOND De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan voor de deur. Net als vele andere gebeurtenissen in het afgelopen jaar, gaan de verkiezingen anders vanwege het coronavirus. Het organiseren van verkiezingen is een taak van de gemeente en zij doen er alles aan om er voor te zorgen dat u op een veilige manier uw stem kunt uitbrengen. Burgemeester Blanksma gaat in op de meest gestelde vragen:

Waarom zou ik gaan stemmen?

Omdat ook jouw stem telt! Ben je 18 jaar of ouder dan mag je je stem uitbrengen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer. Door te stemmen laat je weten welke politieke partij in de Tweede Kamer onze toekomst mee mag bepalen. Jouw stem bepaalt wie er in de regering komen zitten de komende 4 jaar. Door je stem uit te brengen bepaal je mee wat de toekomst van Nederland is. We leven in een democratie waarin iedere stem telt. Kortom, maak gebruik van dat recht want ook jouw stem kan het verschil maken!

Wordt het niet te druk omte gaan stemmen?

Dit keer hebben we drie dagen de mogelijkheid om te stemmen. 15 en 16 maart zijn er 11 stembureaus open in Helmond en op 17 maart maar liefst 34 stembureaus. Ben je 70 jaar of ouder dan mag je per brief stemmen. En als je om welke reden dan ook niet in de gelegenheid bent om zelf naar een stembureau te komen, dan kun je iemand een volmacht geven om voor jou te gaan stemmen. Ik verwacht door al deze mogelijkheden dat het dus niet te druk is op onze stembureaus.

Hoe veilig is het binnenhet stembureau?

De medewerkers van het stembureau letten erop dat mensen afstand van elkaar houden. Een mondkapje is verplicht. Bij de ingang van het stemlokaal staat handdesinfectie voor je klaar. Hiermee kun je je handen bij binnenkomst en vertrek desinfecteren. In de stembureaus zijn extra maatregelen getroffen, zoals looproutes en kuchschermen. Verschillende keren per dag desinfecteren we alles. De rode stempotloden worden na ieder gebruik opnieuw gedesinfecteerd. Zodat je veilig kunt stemmen en de stembureauleden en andere medewerkers hun werk veilig kunnen doen.

Ik heb een kwetsbare gezondheid, hoe kan ik dan veilig gaan stemmen?

Speciaal voor mensen met een kwetsbare gezondheid zijn op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart er dus 11 stembureaus in Helmond geopend. De stemlokalen zijn zo ingericht dat u 1,5 meter afstand kunt houden van andere kiezers en van de leden van het stembureau. We hebben maar liefst 630 vrijwilligers bereid gevonden om het stemproces in Helmond goed en veilig te laten verlopen. Al deze maatregelen moeten er voor zorgen dat iedereen veilig kan gaan stemmen.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Op www.helmond.nl/verkiezingen kunt u alle informatie vinden over de verkiezingen en staat een overzicht van alle stembureaus. De verkiezingen gaan dit jaar dus wat anders dan je gewend bent. Daarom vraag ik je om vooraf na te denken hoe je wilt gaan stemmen. Per post, via een volmacht of zelf naar het stembureau gaan. Wie corona-gerelateerde gezondheidsklachten heeft, mag niet naar het stembureau. Dan is het mogelijk iemand anders voor je te laten stemmen. Daarvoor kun je iemand machtigen. Zoals altijd moet je nog steeds je stempas en legitimatiebewijs meenemen, maar vergeet dit jaar ook niet je mondkapje! Zo zorgen we met elkaar voor veilige verkiezingen.


Dit nieuwsbericht is 261 keer bekeken

X
X