Bundelzorg: voor huiselijke, laagdrempelige jeugdzorg

Bundelzorg: voor huiselijke, laagdrempelige jeugdzorg
Gepubliceerd op: 17 juni 2021 15:04
Gewijzigd op: 17 juni 2021 15:05

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Aan de buitenzijde ziet het eruit als een woonhuis en van binnen is dat niet veel anders. De huiselijkheid die het pand van Bundelzorg uitstraalt, past precies bij hun werkwijze. Je voelt je hier welkom.

Arthur Martens en Mark Kreijveld, de oprichters van Bundelzorg, zijn zo’n 6 jaar geleden vanuit huis begonnen met het bieden van ambulante gezinsbegeleiding. Sinds ruim 2 jaar werken zij vanuit het huidige pand aan de Rivierensingel. “Dit is nu ons kantoor”, legt Arthur uit. “We hebben echter wel het woonhuis zo goed als intact gelaten.” En dat is te zien: wij hebben ons gesprek in de woonkeuken, waar een open sfeer hangt. Iedereen kan hier binnenlopen. “Iedereen komt hier ook gewoon achterom”, vult Mark aan. “De enige grote verbouwing die we hebben gedaan, is de garage. Die hebben we omgebouwd naar groepsruimte. We hebben dit alles heel bewust gedaan. Enerzijds voor onze cliënten, we hebben laagdrempeligheid hoog in het vaandel staan. Anderzijds is het voor de buurt ook fijn op deze manier. Ze hebben weinig ‘last’ van ons. Het straatbeeld is ongewijzigd gebleven, er is alleen een logo op de gevel komen te hangen.”

De reden waarom Arthur en Mark met Bundelzorg gestart zijn, is omdat zij jeugdzorg vanuit een andere hoek willen benaderen. “Voor veel gezinnen is het een enorme drempel om hulp te vragen”, licht Arthur toe. “Het romantische beeld van een kindje kan soms verstoord worden door een beperking of stoornis, waardoor ouders (te) lang blijven worstelen. Of het nu gaat om een lichamelijk- of gedragsprobleem, er heerst toch nog altijd iets van een taboe, waardoor ouders denken dat ze het zelf moeten kunnen oplossen en daarmee het gezin overbelast raakt.

Bundelzorg kan helpen met alle soorten opvoedvraagstukken; of het nu gaat om kinderen met ADHD, autisme of iets anders waar begeleiding bij nodig is. We zijn er trots op dat wij werken zonder wachtlijst en dat wij goede contacten hebben met de verwijzers. Zo kunnen wij passende begeleiding bieden.”

Zowel Arthur als Mark is zeer bevlogen in het werk. Ze houden de lijntjes kort met de ouders/gezinnen en bekijken per situatie wat de gewenste aanpak is. “Voor gezinnen die al bekend zijn met onze zorg, hebben we bijvoorbeeld groepsbegeleiding. Soms is het voor kinderen of jonge adolescenten lastig om contact te maken met leeftijdsgenoten, terwijl sociale interactie enorm belangrijk is. Dan kan het helpen om bij ons in een groep samen te komen en leuke dingen te ondernemen. Zo leren ze met anderen omgaan en kunnen er zelfs waardevolle vriendschappen ontstaan. Nieuwe stappen zetten wordt voor die jeugdigen dan een stuk eenvoudiger gemaakt. Het begeleidingsplan van thuis en de groepsbegeleiding vullen elkaar perfect aan.”

Gezinsbegeleiding staat centraal bij Bundelzorg. Het is de gemeente die moet inschatten en bepalen welke begeleiding nodig is en of men dus terecht kan bij Bundelzorg. Arthur en Mark willen echter wel benadrukken dat iedereen die dergelijke begeleiding nodig denkt te hebben, contact kan opnemen. “Wij staat open voor iedereen. Wij betrekken er dan de gemeente bij en gaan dan kijken wat we samen, met z’n allen, kunnen doen. Bij ons draait het om het gezin als geheel.”Foto: Mark Kreijveld en Arthur Martens | F Wendy Lodewijk


Dit nieuwsbericht is 150 keer bekeken

X
X