Boekenfestival voor basisscholen in Bibliotheek Helmond-Peel was groot succes

Gepubliceerd op: 18 maart 2020 10:54

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond - Bibliotheek Helmond-Peel heeft afgelopen week voor de kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van de Helmondse basisscholen een Boekenfestival georganiseerd. Tijdens het Boekenfestival hebben de kinderen de rijkdom van een boek ervaren door deel te nemen aan mini-workshops dans, muziek, media/film en literatuur en zo te werken aan cultuureducatie.

De kinderen en leerkrachten waren erg enthousiast. Het boek dat centraal stond en wat ze op school hadden voorbereid was telkens de basis van de mini-workshop: voor groep 5/6 is dat het boek ‘De wolf, de eend en de muis’ van Mac Barnett en voor groep 7/8 is dat het verhaal van Rapunzel, een groovy jaren 70 sprookje uit het boek ‘Buitenissige sprookjes’ van David Roberts.

Tijden de workshops dans hebben de kinderen personen uit het boek tot leven gebracht door  allerlei bewegingen te maken. Dat zorgde voor hilarische momenten. Een van de kinderen vroeg zelfs: Mag ik ook mijn creativiteit gebruiken? Dit is precies waar het om draait: kinderen stimuleren hun creativiteit aan te spreken en hun talent te ontdekken. Via een speelse manier waarbij een boek de basis is.

Bij de workshop muziek kregen de kinderen een prent uit het kinderboek toegewezen waarbij ze muziek bedachten en vervolgens aan elkaar gingen presenteren. Dat zorgde voor diverse interpretaties waarbij verschillende stijlen gecombineerd werden. Een van de kinderen gaf aan: ‘Ik vind het zo leuk dat ik een keer lawaai mag maken in de bibliotheek’. Een ander zei: ‘Wat mooi, ik vind het heel avontuurlijk klinken’.

Bij de workshop film gingen de kinderen aan de slag met het maken van een filmscript. Er werd getekend, teksten geschreven en een ander einde van het verhaal bedacht.

En bij de workshop literatuur hebben de kinderen een Appeltje-Eitje-gedicht gemaakt. Een makkelijke manier, door aan de hand van vragen over plaats, kleur en gebeurtenis stapsgewijs tot een gedicht te komen. Het resultaat waren echt kunstwerkjes.

Er hebben uiteindelijk zo’n 600 kinderen van 6 scholen deelgenomen aan het Boekenfestival.

Voor de onderbouw van de basisscholen vindt in mei (11 t/m 29 mei) het Boekenfestival op de school zelf plaats.

Het Boekenfestival is een onderdeel van het project Ontdek jouw wereld dat Bibliotheek Helmond-Peel in opdracht van CultuurContact, binnen regeling Cultuureducatie met Kwaliteit van het Fonds voor Cultuurparticipatie, uitvoert.

F CultuurContact


Dit nieuwsbericht is 330 keer bekeken

X
X