Boek over mislukken van Konmar en het verdwijnen van Edah

Gepubliceerd op: 24 januari 2018 14:00
Gewijzigd op: 24 januari 2018 14:20

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Rond de eeuwwisseling valt de beslissing. Laurus is door het samengaan van Vendex Food Groep met De Boer Unigro ineens nummer twee in supermarktland. Het concern telt ruim 40.000 medewerkers en besluit verder te gaan met één formule.

De nieuwe topman Ole van der Straaten zit snel op een lijn met grootaandeelhouder Eric Albada Jelgersma en Peter Stuyts die met een kleine keten (Konmar) in de regio Den Haag de wind in de zeilen heeft. Binnen twee jaar moeten 800 winkels omgebouwd worden tot Konmar. Een miljarden project! Zwarte plafonds, brede gangpaden, uitbundige service met een paraplu en leesbril en een uitgebreid assortiment met exotische versproducten, dát is de Konmar-van-de-toekomst. Groen en geel zijn de huiskleuren.

Na zo'n 120 nieuwe Konmars wordt de ombouw abrupt stopgezet. De omzetten kelderen. De consument heeft geen vertrouwen in de nieuwe formule. Laurus is de regie volledig kwijt.

In amper twee jaar zijn ruim één miljard Nederlandse guldens verdampt. Het aandeel Laurus is vrijwel niets meer waard, als gevolg van megalomane bestuurders en doezelende commissarissen.

Auteur Frans de Hoo constateert ruim vijftien jaar later dat het mislukken van de ombouw nog steeds emoties oproept. Waarom moest een goed renderende formule als Edah verdwijnen? ‘Edah is niet sexy’, zegt Ole van der Straaten. ‘Edah is niet het mooiste eendje, maar wel het gezondste en toch is er geen plaats in de vijver,’ zegt Edah-directeur Jan Seerden bij zijn vertrek. ‘Er was intern voor Konmar gekozen en daarom moest Edah sneuvelen.’

Lachende derde is uiteindelijk Jumbo Supermarkten geworden, dat niet alleen medewerkers van Laurus heeft aangetrokken maar ook geleerd heeft van de fouten die door megalomane bestuurders en doezelende commissarissen zijn gemaakt.

ZWARTE PLAFONDS RODE CIJFERS
De teloorgang van Konmar:
van olé tot ojee
ISBN 978-90-815866-0-3
Paperback, 152 pagina's
Prijs € 15,95
www.hoven.nl

Dit nieuwsbericht is 3724 keer bekeken

X
X