Blikkie de voorleesbus draait overuren

Gepubliceerd op: 24 januari 2018 11:00
Gewijzigd op: 1 februari 2018 9:51

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Door Aldi van Lierop

Helmond: De eerste groep leerlingen van vandaag stapt om 09.00 uur enthousiast de bus in. Chauffeur Theo Henderik en voorlezer Hetty Gruyters zijn maandag 22 januari de hele dag te gast bij de Antoon van Dijkschool. Tien groepen ontvangen ze.. Deze drukke dag is een voorproefje van wat komen gaat. Tijdens de Nationale Voorleesdagen zit Blikkies agenda bomvol.

Plezier brengen, daar gaat het bij Blikkie de voorleesbus om. Plezier in voorgelezen worden, plezier in zelf lezen en dat allemaal in de bijzondere omgeving van een knusse bus uit 1971. De ruim 15.000 kinderen die Blikkie al bezochten, zijn allemaal even enthousiast, volgens Hetty en Theo. Ze rijden beiden al vanaf het begin in mei 2014 op de voorleesbus van bibliotheek Helmond-Peel. Als vrijwilliger. Het hele project draait op de inzet van enthousiaste vrijwilligers, zo’n vijftien in totaal. Hetty: “Lezen en taal zijn mijn hele leven al belangrijk voor me. Ik geniet iedere keer weer van het voorlezen en de reacties van de kinderen. We maken ze zó blij, en zij mij. Laatst zei een jongetje ‘hallo’ tegen me in de supermarkt en vroeg zijn moeder, wie is dat? “Dat is die mevrouw van Blikkie”, zei hij. Een mooiere naam kan ik me niet wensen.”

Theo rijdt de voorleesbus van bieb naar voorleeslocatie en weer terug. “Toen we net begonnen, zat ik een paar keer per week achter het stuur. Nu we een fijn team hebben, rijd ik nog een keer per week. Tijdens het voorlezen houd ik de omgeving in de gaten zodat onze voorlezers zich op de kinderen en het voorlezen kunnen concentreren. En ik help graag mee met de PR. Blikkie is een feestje op wielen. ‘Gaan we rijden?’, vragen kinderen vaak. Als ik uitleg dat we geen gordels op de voorleesbankjes hebben, snappen ze wel dat dat niet gaat. Dan gaat de aandacht snel naar het verhaal.”

De Nationale Voorleesdagen zijn van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari. Kijk voor alle activiteiten op de website van de bibliotheek Helmond-Peel, www.bibliotheekhelmondpeel.nl. Volg Blikkie op Facebook en Twitter @Voorleesbus

Dit nieuwsbericht is 1392 keer bekeken

X
X