Bladgeritsel

Voorpagina
Door: Maria van de Looverbosch
De naam van deze weekkrant is een mooie aanleiding om eens aandacht te besteden aan de verschillende lopen die door Helmond stromen. Zonder dat het breed bekend is, bepalen die hier in belangrijke mate het karakter van natuur en landschap. Het zijn juist in Helmond dié waterlopen en hun omgeving; de boven- en benedenlopen van de Aa, waarlangs waardevolle oude natuur en landschappelijk erfgoed te vinden is!
Bij oude gebouwen, zoals het kasteel, zien we direct dat het waardevolle geschiedenis betreft. Maar bij natuur, zogenaamd ecologisch erfgoed, springt dat niet zo direct in het oog.
Ik ga daar zo nog verder op in, maar eerst wil ik even teruggrijpen naar iets anders. Enkele decennia geleden waren in en om Helmond bij de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie jongeren doende om natuur en landschap te observeren (korhoenders op de heide) en te onderzoeken (wilde planten inventariseren). Wat ik mij afvraag: is er tegenwoordig in en om Helmond bijvoorbeeld nog jeugd actief binnen die N.J.N. of daarbuiten? Zijn er tegenwoordig middelbare scholieren of mbo-(st)ers die zich in Helmond bezig houden met bijvoorbeeld het vegetatiekarteren, of die interesse hebben om dat te gaan doen?
Wat betreft de oude natuur: in deze tijd van milieuproblematiek is het interessant om te weten dat juist dié van het grootste belang is! Die legt namelijk niet zo snel het loodje bij droogte of andere klimaatuitschieters. Dat komt omdat het hierbij gaat om wilde inheemse bomen en struiken die al vele, vele eeuwen in Nederland groeien en gewend zijn om ijstijden en andere klimaatextremen te doorstaan. Algemeen gesproken is er in Nederland nog maar heel erg weinig (geschat wordt maar 3%) van juist dat ecologisch erfgoed over. Dus wat er van die oude natuur nog is, daar zouden we zuinig op mogen zijn.
En met name wat betreft de oude natuur langs de beekdalen, neemt Helmond een bijzondere positie in! Iemand als Bert Maes, een gerenommeerd ecoloog en cultuurhistoricus, (na veertig jaar onderzoek mag hij wel dé expert op het gebied van groen erfgoed genoemd worden), heeft in een publicatie uit 2021 nadrukkelijk aangeraden om juist die Helmondse beekdalen zorgvuldig te gaan onderzoeken. Wie daar interesse in heeft – bijvoorbeeld wie nadenkt over een studie biologie – kan via info@denatuurvanvroeger.nu contact opnemen.
Dit nieuwsbericht is 132 keer bekeken
Verder in het nieuws
Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.