Bikkelen in Berkendonk: op naar een gezond 2022!

Bikkelen in Berkendonk: op naar een gezond 2022!
Gepubliceerd op: 6 januari 2022 9:10

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Brouwhuis, Voorpagina

BROUWHUIS Een traditionele nieuwjaarsduik zat er dit jaar niet in. Maar voor een frisse duik in het water, hoeft het voor Sigrid de Groot uit Deurne geen nieuwjaar te zijn. Zij zwemt elke zondag met een klein groepje mensen in het water van Berkendonk, weer of geen weer. En dit doet ze niet voor niets, zij is gecertificeerd instructeur van de Wim Hof Methode (WHM). Wim kennen we allemaal als The Ice Man. Net als Wim leert Sigrid je de koude te trotseren, door de juiste mindset én door op de juiste manier adem te halen.

Door: Wendy Lodewijk

Wim Hof Methode
Sigrid vertelt: “De Wim Hof Methode leert je om te gaan met koude. Je blijft twee minuten in het water (dus niet hup erin en eruit, zoals vaak gedaan wordt bij de nieuwjaarsduik) en hierbij moet je dus je lichaam en ademhaling onder controle houden. Je hartslag gaat met een dergelijke kou flink omhoog en door op de juiste manier adem te halen, kun je deze weer wat omlaag krijgen. Eenmaal uit het water is het belangrijk om je lichaam langzaamaan weer op temperatuur te krijgen en dat doen we met de zogeheten horse stance. Een oefening waar je jezelf gecontroleerd weer mee opwarmt. Het gaat bij deze training om 3 hoofdzaken: de mindset, ademhaling en koudetraining. Je geeft hier je immuunsysteem een enorme boost mee.”

Immuunsysteem verbeteren
Een verbetering van het immuunsysteem, dat willen we allemaal wel. Zeker in deze tijd van corona. Niet alleen als bescherming om niet ziek te worden, ook om sneller te herstellen. Sigrid merkt ook dat veel mensen, die qua energieniveau flink ingeboet hebben na corona, nu vaker op zoek zijn naar een manier om weer gezond(er) en fitter te worden. “Ik merk dat mensen zich nu vaker afvragen wat zijzelf voor hun gezondheid kunnen betekenen.”

Hoge opkomst
Omdat een traditionele nieuwjaarsduik niet mogelijk was vanwege corona, gaf Sigrid weinig bekendheid aan haar WHM-nieuwjaarsduik. “Vorig jaar hebben we dit ook gedaan: met een klein clubje mensen, dezelfde personen als met wie ik wekelijks een ‘duik’ maak, gingen we twee minuten het koude water in om het nieuwe jaar in te luiden. Dit jaar wilden we dat weer doen. Een paar dagen voor nieuwjaar zette ik een berichtje op Facebook, met het idee de trouwe aanhang te informeren. Uiteindelijk kwamen er wel 50 mensen naar Berkendonk! Toen ik uitlegde wat wij precies van plan waren, zag je sommige mensen wel bedenkelijk kijken.

Toch hebben de meesten de uitdaging volbracht. We zijn met zijn allen, op gepaste afstand en gecontroleerd, het water in gegaan. Ik ben ontzettend trots, wat knap van iedereen! Ik zit vol euforie”, vertelt Sigrid enthousiast. “Er was zelfs een man van 82. Daar heb ik dan toch wel extra bewondering voor. Een mooi begin van 2022!”


Dit nieuwsbericht is 486 keer bekeken

X
X