Bijna honderd jaar Sint Jozefkoor Helmond

Gepubliceerd op: 11 februari 2020 12:22
Gewijzigd op: 11 februari 2020 12:25

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: In 2022 bestaat het Sint Jozefkoor honderd jaar. De huidige 16 leden verzorgen nog iedere zondag de gregoriaanse gezangen tijdens de hoogmis van half tien in hun kerk. Dat ze werkelijk wekelijks zingen, ook tijdens de zomervakantie, is volstrekt uniek. 

Ook uniek is dat ze bijna allemaal tijdens hun lagere schooltijd zangles hebben gevolgd bij Theo Driessen. Hij gaf in zijn zanglessen onder andere aandacht aan stemvorming, improvisatie en zelfstandig muziek lezen.  Zijn hoofddoel was het zingen van gregoriaans, waarbij  beweging uitgangspunt was om de zang van binnen uit te beleven. Pas recent toont met name hersenonderzoek aan hoe ver Theo Driessen hiermee zijn tijd vooruit was.                                                                                                                               

Decrescendo?                                                                                                                Als een koor bijna honderd jaar bestaat, wordt dan alles niet een beetje minder? Het tegendeel blijkt. Zo gaf het koor vorig jaar nog een concert in Zaltbommel (Messe pour les Paroisses van Couperin), stonden de afgelopen jaren meerdaagse studiereizen op het programma (Leuven, Brugge, Rome, Kevelaar), werden diverse cd’s opgenomen, waren er studiedagen in Helmond voor belangstellenden en werd het kostbare Vesperale van Margriet van Cortenbach (Helmonds handschrift uit 1536) als facsimile-uitgave verspreid. In 2018 en 2019 was het koor elf keer op de nationale tv te zien (KRO/NCRV) tijdens de live uitgezonden zondagsmis. Dat nu het koor voor het derde en laatste jaar weer is gevraagd, vervult met trots. De vijf uitzendingen van 2020 zullen garant staan voor zo’n 100.000 kijkers, elke keer weer. Eerstvolgende tv-mis is zondag 16 februari om 10.00 uur, live vanuit de St. Jozefkerk.                                                                                                                                                                                             

Eeuwfeest
 Over twee jaar gaat het eeuwfeest gevierd worden. En als er reden is om feest te vieren, dan zal het koor dat zeker niet nalaten. Er worden al diverse plannen ontwikkeld om het eeuwfeest luister bij te zetten. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht aan een jubileummis met zoveel mogelijk andere gregoriaanse koren; een concert met gregoriaans uit het Helmondse Vesperale aangevuld met meerstemmige en instrumentale muziek uit die periode; een expositie; een orgelconcert in combinatie met gregoriaans. Grote wens is de uitgave van een jubileumboek, waarin honderd jaar Helmondse geschiedenis zal worden vastgelegd.

Niet meer dan, maar zeker niet minder dan een kerkkoor                                                                                                                         De hoofdzaak voor het koor is en blijft echter, om naast de wekelijkse repetities iedere zondag met gregoriaanse gezangen de hoogmis te vieren tot in lengte van jaren. Dit wordt door de koorleden allerminst gevoeld als een opgelegde, zware taak. Integendeel. Hun motto is: “We zingen omdat we het niet laten kunnen.” Ondanks het eeuwfeest in het verschiet, blijft het toch steeds elke eerstvolgende zondag waar het bij het koor om gaat. Dat op 16 februari de tv erbij is om opnamen te maken is niet meer dan een prettige bijkomstigheid.  Buiten de normale kerkgangers om bereikt het koor dan wel nog zo’n 100.000 tv-kijkers.

F Bert Keet


Dit nieuwsbericht is 80 keer bekeken

X
X