Bibliotheek Helmond-Peel stelt voorlezen centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen

Gepubliceerd op: 14 januari 2021 14:00
Gewijzigd op: 14 januari 2021 9:43

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND Van woensdag 20 januari tot en met zaterdag 30 januari 2021 vinden De Nationale Voorleesdagen plaats, met als start Het Nationale Voorleesontbijt. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. 

Juist in deze bijzondere tijd van beperkte contacten zorgt voorlezen voor een fijn gevoel van samenzijn. In de campagneperiode vinden er allerlei online voorleesactiviteiten plaats. Centraal staan het Prentenboek van het Jaar ‘Coco kan het!’ en negen andere prentenboeken. 

Het Nationale Voorleesontbijt gaat online in Bibliotheek Helmond-Peel

De campagneperiode wordt tradi-tiegetrouw afgetrapt met Het Nat-ionale Voorleesontbijt, dit jaar op woensdag 20 januari 2021 om 9.30 uur vanuit de Bibliotheek. Vanwege de coronamaatregelen vindt het Voorleesontbijt online plaats. We gaan voorlezen uit ‘Coco kan het!’. Kijk en luister je thuis mee? Je kunt je hiervoor gratis aanmelden via de website van de Bibliotheek. Je krijgt dan een link toegestuurd en je volgt het voorlezen thuis op je eigen scherm.

Ken jij ‘Coco kan het!’ al?

Het Prentenboek van het Jaar 2021 gaat over vogeltje Coco. Het is tijd voor Coco om haar vleugels uit te slaan, maar dat is hartstikke spannend! Coco durft niet. Gaat het haar toch lukken om te vliegen?

Voorlezen maakt je leuker! 

Prentenboeken laten je de wereld be-leven door de ogen van een ander. Ze laten je zien hoe het is om klein te zijn, ziek, straatarm of juist steenrijk. Voor peuters en kleuters is het soms nog best lastig om zich te verplaatsen in een ander. Voorlezen lijkt kinderen hierbij te helpen. Daarnaast is het goed voor de taalontwikkeling en bovenal
hartstikke leuk! 

Voorlezen is: een fijn momentje samen!

Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Voorlezen is een fijn momentje samen en nog nuttig ook! Het heeft namelijk een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.  

Knuffeltje cadeau

Geef elk kind een eigen bibliotheekpas. Alle kinderen t/m 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen (online) lid worden van de Bibliotheek krijgen een vingerpoppetje van Coco, de hoofdpersoon uit 'Coco kan het!' cadeau! Lid worden van de Bibliotheek is gratis tot 18 jaar.

Kindervoorstelling ‘Grote en dappere kleintjes’

Voor kleintjes vanaf 3 jaar is er op woensdagmiddag 27 januari om 13.30 uur een online vertelvoorstelling door ‘Verhalen van Annie’. Annie speelt haar kindervoorstelling ‘Grote en dappere kleintjes’. Deze voorstelling is deels gebaseerd op 'Coco kan het!' en andere dappere dieren. Meld je aan via de website van de Bibliotheek en je kunt gratis vanaf thuis meekijken. 

Hebben jullie gelezen hoe bang kleine vogel Coco was om te gaan vliegen? Natuurlijk is de eerste keer vliegen super spannend; net als uit een holletje kruipen, van tak naar tak springen of een eerste duik nemen! Alle dieren-mama's moedigen hun kleintjes aan net zoals mensen-mama's dat doen. Kom je ook kijken bij het nestje van Coco en zijn mama en daarna luisteren naar het verhaal van Annie over een dapper kleintje dat al heel groot is...? Want kleine ezel is groot en dapper..., maar komt dat eigenlijk wel goed? Breng jij je mama en misschien wel je oma mee? Papa's en opa's ook van harte welkom hoor!

De Nationale Voorleesdagen

De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip, een beter begrip van de wereld om je heen en het aanhalen van de band tussen (groot)ouder en kind. De campagne richt zich op ouders van kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar. Alles over de Nationale Voorleesdagen in de Bibliotheek en leuke zing, voorlees- en knutseltips vind je op de website: www.bibliotheekhelmondpeel.nl/voorleesdagen


Dit nieuwsbericht is 358 keer bekeken

X
X