Bevolkingsonderzoek borstkanker: onderzoekscentrum in Helmond Brouwhuis

Bevolkingsonderzoek borstkanker Helmond Brouwhuis
Gepubliceerd op: 1 april 2021 11:00
Gewijzigd op: 1 april 2021 9:56

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Brouwhuis, Voorpagina

BROUWHUIS Vanaf 30 maart 2021 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Helmond Brouwhuis. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn
Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Helmond Brouwhuis
Vrouwen uit Helmond Brouwhuis met de postcodes 5707 KL t/m 5707 ZZ, 5708 AA t/m 5708 ZZ, 5709 JA t/m 5709 JZ, 5709 MA t/m 5709 MZ, 5709 NW t/m 5709 ZZ worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van 30 maart 2021 tot en met medio juni 2021 te vinden op het grote parkeerterrein bij winkelcentrum Brouwhorst, Biesbos in Helmond Brouwhuis, 5704 EE.

De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Beek en Donk. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Helmond Brouwhuis 76,27 %. Dit betekent dat er 8.123 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 171 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie
Onze informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 340.
Meer informatie over het bevolkings-onderzoek borstkanker vindt u op:
www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Hier vindt u ook informatie over het coronavirus.


Dit nieuwsbericht is 1161 keer bekeken

X
X