Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Helmond Brouwhuis

borstonderzoek brouwhuis
Gepubliceerd op: 14 mei 2021 12:15
Gewijzigd op: 14 mei 2021 11:29

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Brouwhuis, Voorpagina

BROUWHUIS Het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker staat momenteel in Helmond Brouwhuis, op het grote parkeerterrein bij winkelcentrum Brouwhorst, Biesbosch in Helmond Brouwhuis, 5704 EE. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Helmond Brouwhuis

Vrouwen uit Helmond Brouwhuis met de postcodes 5703 KB-KN, 5704, 5705 AB, 5705 AD-AE, 5705 BA-HZ, 5709 AA-HZ, 5709 KA-LZ, 5709 NA-NV, worden binnenkort uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is te vinden op het grote parkeerterrein bij winkelcentrum Brouwhorst, Biesbosch, in Helmond Brouwhuis, 5704 EE. De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Beek en Donk.

Meer informatie

Onze informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 340. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Hier vindt u ook informatie over het coronavirus.


Dit nieuwsbericht is 825 keer bekeken

X
X