Beste Helmonders,

Gepubliceerd op: 1 oktober 2020 10:30
Gewijzigd op: 1 oktober 2020 9:19

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

We bevinden ons in bijzondere tijden. Lastige tijden ook. Ik weet zeker dat velen van u, net als ik, afgelopen maandag (28 september) op tv hebben gezien hoe het kabinet nieuwe coronamaatregelen heeft gepresenteerd. Ik zag het aankomen. De fors stijgende aantallen besmettingen en het feit dat steeds meer mensen met corona in het ziekenhuis terecht komen. Maar toch schrik ik ook van de nieuwe maatregelen. Die hebben grote impact op onze samenleving. Opnieuw is het een klap voor de cultuursector, horeca en sportclubs. En natuurlijk is het zwaar om, na ruim een halfjaar, nog langer vooral vanuit huis te moeten werken.

En toch: het is hard nodig, dat staat voor mij voorop. Het coronavirus blijft ons uitdagen, zeker nu we in de herfst belanden. En alleen als we ons met elkaar aan de regels houden, krijgen we het onder controle. Daarbij hebben we écht iedereen nodig. Natuurlijk is dat lastig. De laatste tijd bleek dat wel. Veruit de meeste mensen doen hun best om zich aan de regels te houden, maar het is wel steeds lastiger gebleken. We zagen vaker feestjes, soms met grotere groepen, en de neiging om collega’s te ontmoeten bleek toch sterker dan de angst voor het virus.

Het is ook moeilijk om de juiste keuzes te maken. Dat merk ik zelf ook. Maar we mogen niet vergeten voor wie we het doen. Alle maatregelen die we nu in Nederland nemen, doen we om de meest kwetsbare inwoners te beschermen. En om de zorg te ontlasten, zodat de artsen en verpleegkundigen de stroom van patiënten aan kunnen. En zodat er plek blijft voor andere patiënten, die een operatie moeten ondergaan of bijvoorbeeld aan kanker lijden. 

Om mij heen zie ik de impact die het virus heeft op onze samenleving, de zorg, onze economie, de cultuur en het onderwijs. Iedereen leeft in een vorm van onzekerheid. Mensen vrezen voor hun inkomen, hun fysieke- en mentale gezondheid, hun familieleden. Het is daarom belangrijk dat we ons niet alleen aan de maatregelen houden om door deze crisis te komen, maar ook oog blijven houden voor elkaar. Vraag bijvoorbeeld eens aan die buurman die u weinig ziet hoe het met hem gaat. Maar vergeet zeker niet uzelf. Geef bijvoorbeeld tijdig aan bij uw werkgever als u zich eenzaam voelt door het thuiswerken. 

De komende weken zijn ontzettend belangrijk. Niemand wil dat we nogmaals in een ‘intellectuele lockdown’ terecht komen. Alleen wijzelf kunnen daarin het verschil maken. Het is nu daarom aan iedereen, aan u en mij, om ons gedrag aan te passen naar de nieuwe situatie. Om ons te houden aan de richtlijnen die beschermen tegen corona. En dat kúnnen we. Dat hebben we in het begin van de crisis laten zien. 

Samen komen we er doorheen. Hou vol.

Elly Blanksma
Burgemeester Helmond


Dit nieuwsbericht is 77 keer bekeken

X
X