Bekijk het landschap door de ogen van de zestiende-eeuwse meester Lucas Gassel van Helmond

Gepubliceerd op: 13 maart 2020 13:17

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

De schilderijen, tekeningen en prenten van Lucas Gassel komen naar Helmond! Tot en met 7 juni 2020 is de eerste overzichtstentoonstelling van deze zestiende-eeuwse meester van het landschap te zien bij Museum Helmond, in Kunsthal Helmond. Bruiklenen uit de hele wereld komen er samen: van België tot Spanje en van Mexico tot de Verenigde Staten.

Maar wie was Lucas Gassel nu eigenlijk? 

In de zestiende eeuw is Lucas Gassel (ca 1488-1568/69) een bekend en succesvol schilder en tekenaar. Kenmerkend voor zijn werk is een bijbels verhaal in de voorgrond terwijl in de verte zich een wijds en bergachtig landschap uitstrekt. Door de tijd heen nemen zijn landschappen steeds meer ruimte in. Lucas bevolkt ze met boerderijen, dorpjes, kastelen en paleistuinen, rivieren met scheepvaart, mensen en dieren.

Vlucht naar Egypte

Een van de meest karakteristieke schilderijen van Lucas Gassel is de Vlucht naar Egypte van 1542. Het laat zien hoe Lucas verhalen verbeeldt en hoe hij daarbij de weidsheid van het landschap gebruikt. Op de voorgrond zien we de hoofdpersonen: Jozef, Maria en het pasgeboren Christuskind. Elders in het landschap zijn verschillende details afgebeeld die horen bij het verhaal van de vlucht van de heilige familie naar Egypte. Ongeveer in het midden van de compositie bijvoorbeeld in het dorpje, zien we de kindermoord in Bethlehem. Koning Herodes’ bevel om, op zoek naar de pasgeboren nieuwe koning der Joden, alle jongetjes onder de twee jaar te vermoorden. Het vormde de directe aanleiding voor Jozef en Maria om op de vlucht te slaan. In de heuvels en in het korenveld zien we de soldaten van Herodes die de achtervolging hebben ingezet. Doordat Lucas in zijn compositie voor-, midden en achtergrond met elkaar verbindt door middel van slingerende paden vertelt hij zijn verhaal en neemt hij tegelijkertijd het oog van de kijker mee op reis door het landschap.

Uitzonderlijk goed schilder

De Vlucht naar Egypte is ook een van zijn beste schilderijen omdat het zijn kwaliteiten als uitzonderlijk goed schilder laat zien. Lucas, die een voorkeur had voor een karakteristiek warm, op oker- en bruintonen gebaseerd kleurenpalet, had veel oog voor detail.Hier is dit te zien in de precieze weergave van het voorname gebouw links in de verte, maar bijvoorbeeld ook in de planten op de voorgrond van het schilderij of de waterbron en het ijsvogeltje in de rechterbenedenhoek. Daar signeerde en dateerde de kunstenaar zijn werk (met een monogram dat bestaat uit zijn initialen, LG) op een manier waarop het lijkt alsof deze informatie in de rotsen gehouwen is, een illusionistisch grapje.

Zijn roots lagen in Helmond

Lucas had zijn roots in Helmond, dat weten we uit de archieven. Echter, over zijn leven is tot op heden weinig bekend. Zijn vader is schilder in Helmond en waarschijnlijk vertrekt Lucas kort na het begin van de zestiende eeuw naar Antwerpen — toen een belangrijke kunststad in het zuiden van het Hertogdom Brabant waar Helmond ook deel van uitmaakte. Later woont Lucas in Brussel waar hij overlijdt. Na zijn overlijden wordt hij, als een belangrijke schilder van zijn tijd, vermeld in vooraanstaande kunsthistorische bronnen.

Kom ook kijken en geniet van het landschap, door de ogen van deze meester. Het is heel bijzonder dat zijn werken op een plek samen komen in Helmond, het is ook voor de eerste keer ooit dat dit gebeurt. Dus pak je kans en bezoek de tentoonstelling ‘Lucas Gassel van Helmond- Meester van het landschap’ in Museum Helmond.

De tentoonstelling is te zien bij Museum Helmond, in Kunsthal Helmond aan het F.J. van Thielpark in Helmond. In de tentoonstellingsperiode (10 maart t/m 7 juni 2020) is Kunsthal Helmond geopend van 10.00 tot 17.00 uur van dinsdag tot en met zondag. Meer info over prijzen, tickets, expositie en stadsactiviteiten vind je op lucasgassel.museumhelmond.nl. 


Dit nieuwsbericht is 134 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X