Begeleid wonen met de bewoner in het middelpunt: dat is KBWO

Begeleid wonen met de bewoner in het middelpunt: dat is KBWO
Gepubliceerd op: 17 september 2021 9:25

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Brouwhuis, Voorpagina

BROUWHUIS Middenin Brouwhuis staan 3 groepswoningen, gezellig gesitueerd in een kringetje met centraal een prachtige tuin. Hier wonen ouderen met dementie, die niet meer zelfstandig (alleen) thuis kunnen wonen. KBWO biedt hierin de oplossing: de ouderen wonen hier zelfstandig, maar tegelijkertijd is er ook 24 uur per dag zorg aanwezig. Hier staat de bewoner centraal, met zijn of haar welzijn voorop.

Door: Wendy Lodewijk

In 2003 werd KBWO als stichting opgericht. Voorzitter Jarno Vincent legt uit: “We liepen steeds tegen bepaalde perikelen aan in de zorg, dat wij dachten: dit kan anders en beter. We zijn ons gaan verdiepen in dementie en hebben bepaalde opleidingen gevolgd, om te weten wat mensen met deze ziekte nu écht nodig hebben.” Tegelijkertijd werd er volop tijd gestoken in de fondsenwerving. In 2008 kon de huidige woonvorm openen en deze zat binnen een maand vol.

“Daar zijn we best trots op”, licht Jarno verder toe. “We wilden graag een alternatief bieden op de grootschalige zorg die je elders ziet. En dat is gelukt. We zijn iedereen die een steentje heeft bijgedragen en/of bijdraagt, dan ook erg erkentelijk.” Bij KBWO draait het niet om winst te maken, in tegenstelling tot veel andere zorginstanties. “Wij vinden dat je het niet kunt maken om winst te maken over de rug van dementerende ouderen. Zij hebben er niet om gevraagd om deze ziekte te krijgen”, vertelt Jarno verder met zichtbare empathie.

“Die ziekte is schrijnend. Hier focussen we dan ook op het activeren van de mensen, want als je ze met zoveel mogelijk activiteiten laat meedoen, stimuleert dat ook weer de hersenen en kun je de dementie mogelijk wat afremmen. Aandacht is het belangrijkst en daarom staan hier elke dag minimaal 2 medewerkers per 8 bewoners. Met zijn allen proberen we de achteruitgang te temperen, door te kijken wat mensen leuk vinden. Zo hebben we allerlei vaste activiteiten, zoals gym, muziek en bloemschikken, maar worden er ook elke maand leuke uitjes voor onze bewoners bedacht. En elke vrijdag nemen we met z’n allen een borreltje. Voor degenen die geen alcohol mogen uiteraard een alcoholvrij alternatief.”

Buiten het gezamenlijk optrekken, is er ook ruimte voor het individu. “Onze bewoners hebben een gezamenlijke woonkamer met open keuken waar ze elkaars gezelligheid kunnen opzoeken. Daarnaast is er een groot tuinhuis waar ze familie ook kunnen ontvangen. De bewoners hebben natuurlijk hun eigen kamer en om het persoonlijk te houden, mogen zij die volledig inrichten naar eigen smaak. Een eigen vloerbedekking en kleur op de wanden, eigen meubels en een eigen bed. Geen ziekenhuisbed! Alles is hier zo normaal en zo huiselijk mogelijk. Gewoon zoals thuis, maar dan met zorg binnen handbereik.

Hier mag iedereen een eigen identiteit hebben en zichzelf zijn. Zo ook met het eten. Er wordt gekeken naar waar de bewoners zin in hebben en ze mogen meehelpen met koken, als ze dat leuk vinden. En weet je wat nou zo grappig is? Als je een schaal met aardappelen op tafel zet met een mesje erbij, beginnen ze als vanzelf te schillen. Onze bewoners doen dit zo kundig, ze zijn het gewend vanuit thuis. En dat is precies het gevoel dat we willen oproepen: thuis.”

Jarno doet gepassioneerd zijn verhaal en vervolgt: “De huiselijke sfeer staat bij ons hoog in het vaandel. Maar ook het doen en laten van onze bewoners én ons personeel. Deze medewerkers werken altijd op een vaste groep. Er wordt gezorgd voor zoveel mogelijk dezelfde gezichten. We zijn dan ook blij met ons personeel dat soms al vanaf het begin meedraait. Deuren worden niet op slot gedraaid. De bewoners ervaren een gevoel van vrijheid als zijzelf hun familie kunnen uitzwaaien buiten of een blokje om kunnen gaan. Opsluiten zorgt alleen maar voor onrust en wij hebben zelf ondervonden dat dat helemaal niet nodig is. En is er toevallig wel een reden om iemand binnen de deuren van zijn of haar woning te houden, dan hebben we die mogelijkheid. Die hebben we echter zelden in hoeven zetten. Daarnaast laten we onze bewoners het gevoel van het buitenleven regelmatig proeven door de natuur in te gaan met een heerlijke wandeling.”

Als ik, de schrijfster van dit artikel, later een rondleiding krijg, zie ik dat de natuur ook dichtbij huis te vinden is. De tuin is mooi aangelegd en biedt vele hoekjes om elkaar te ontmoeten en te genieten van al het groen. In de zon of in de schaduw, aan alles is gedacht. Het voelt hier echt als een thuis. De bewoners zijn vrolijk en verwelkomen mij met een blij ‘hallo’ en fanatiek gezwaai.

Hier wordt zoveel aandacht geschonken aan de mens en worden zij met zoveel liefde behandeld, dat alles gerund wordt door een klein bestuur. “We hebben 58 medewerkers, waarvan 38 professionals en 20 vrijwilligers en dat op 24 bewoners. Het geld dat bij ons binnenkomt, wordt voor 90% gestoken in directe begeleiding en zorg voor de bewoners. Dat is bij andere organisaties écht anders. Hiermee gaat echter wel gepaard dat ons bestuur alleen uit de noodzakelijke mensen bestaat en daar schort het soms aan als de inspectie komt kijken. Wij hebben niet voor elke casus een jurist die we kunnen aanspreken. Dat levert soms wel stress op hoor. Maar gelukkig komt ook dat weer helemaal goed”, zegt Jarno zichtbaar aangedaan.

“In de rapporten lees je ook dat de persoonsgerichte zorg en medicatieveiligheid helemaal in orde zijn. Dat zijn de punten die voor ons toch het belangrijkst zijn, het draait niet om ons, maar om de bewoners. Huiselijke, toegankelijke zorg met een dagelijkse stimulans om de mensen te activeren. Daar staan wij voor en ik ben trots op ons team”, besluit Jarno.

Stichting KBWO heeft nog een paar plekjes over. Wil je meer weten? Kijk op www.kbwo.nl.


Dit nieuwsbericht is 376 keer bekeken

X
X