Bastiaan zeilt oceaan over voor het goede doel

Gepubliceerd op: 26 januari 2023 16:47
Gewijzigd op: 26 januari 2023 16:57

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Door: Wendy Lodewijk

Het is niet wat je direct verwacht van een jongen die als klein kindje watervrees ontwikkelde: de 16-jarige Bastiaan Sandbergen gaat de Atlantische Oceaan bevaren met een oud zeilschip. Dit doet hij voor zijn persoonlijke ontwikkeling, én voor het goede doel Make-a-Wish.

Van watervrees naar zeilfanaat
De spontane Bastiaan is gek van zeilen. Dat merk je gelijk als je met hem in gesprek gaat. Hij vertelt: “Toen ik twee jaar was, ging ik voor het eerst met opa mee op de zeilboot. Dat vond ik eigenlijk best eng en daarna moest ik niets meer van het water hebben. Later kwam mijn moeder met het idee om op zeilles te gaan op Berkendonk. Ze hoopte dat ik hiermee van mijn watervrees af zou komen, wat ook daadwerkelijk gebeurde. Ondanks dat ik me zelfverzekerder voelde op het water, was ik nog wel een verlegen jongen. Een jaar later ging ik op zeilkamp in Friesland. In eerste instantie zou ik met een vriendinnetje gaan, maar zij zei helaas af. Het was voor mij nogal een drempel om alleen, zonder bekenden, op zeilkamp te gaan, maar ik heb toch doorgezet. Achteraf ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want ik heb daar goede vrienden aan over gehouden met wie ik nog steeds contact heb. Met hen ga ik jaarlijks op zeilkamp.” Dit verhaal klinkt als een flinke overwinning op persoonlijk vlak. Bastiaan gaf aan het begin van het gesprek aan dat hij een interview wel spannend vond, maar als hij over zeilen begint te praten, schitteren zijn ogen en verandert hij in een ware spraakwaterval. Zijn passie voor het bedwingen van het water is overal aan af te lezen. Dat wordt nog eens bevestigd als hij zijn verhaal vervolgt. “Ik ben me later ook gaan specialiseren in het wedstrijdzeilen, heb diverse zeildiploma’s gehaald en ben tevens instructeur op Berkendonk geworden, voor zowel volwassenen als kinderen.”

Bastiaan in actie. F | Eigen collectie Bastiaan.

Grensverleggende uitdaging
De volgende stap werd Masterskip, een reis op een zeilschip, samen met andere kinderen van zijn leeftijd. Bij het vallen van het woord ‘Masterskip’ wordt Bastiaan nog enthousiaster. “Ik ga onder schooltijd de Atlantische Oceaan overvaren! Nu klinkt dat misschien als een lekkere vakantie, maar dat is het natuurlijk niet. Je gaat in eerste instantie op stage in diverse functies. Na verloop van tijd moet je het zelf doen. De oorspronkelijke bemanning is dan nog wel aanwezig op het schip om vinger aan de pols te houden, maar het is de bedoeling dat wij, de kinderen, zorgen dat alles in goede banen geleid wordt. Je leert bijvoorbeeld als stuurman echt naar de stand van de sterren te kijken en om te gaan met een kompas. Het is zo ontzettend cool om dit te mogen en kunnen doen.” Bastiaan straalt. Stiekem hoopt hij zelfs op een storm. “Dat lijkt me dus echt vet om mee te maken. En natuurlijk heel leerzaam.” De moeder van Bastiaan hoopt er vanzelfsprekend niet echt op. Ze zegt: “Als ouders zijnde is het al superspannend dat je je zoon wekenlang moet missen en dat je nauwelijks contact hebt in die periode. Dan is een storm nou niet direct het eerste waar ik op hoop”, zegt ze met een lach. “Toch zijn we erg trots op Bastiaan dat hij dit gaat doen.”

Geen internet, wel school
Dat contact blijkt inderdaad een lastige; er is geen internet op het schip en slechts één keer per week kunnen de leerlingen een mail naar huis sturen met een update. Omdat de reis onder schooltijd valt, loopt dat wel gewoon door. “De dagen zijn volgens een vast stramien ingedeeld en dagelijks is er dus ook ruimte voor school. Ik zit in 5 VWO en ik wil natuurlijk geen achterstand opbouwen.”

Make-a-Wish
Het geld om de reis te maken, probeert Bastiaan binnen te halen via via presentaties en sponsorpakketten. Hij wil echter meer doen dan dat, en daarom heeft hij besloten van elke opgehaalde euro de helft te doneren aan stichting Make-a-Wish. Dat betekent dat hij het dubbele moet ophalen om uit de kosten te komen. “De reis kost 9000 euro en ik wil dus nog eens 9000 euro ophalen voor de stichting. Van elke opgehaalde euro, krijgen zij de helft.” Waarom Bastiaan juist voor Make-a-Wish gekozen heeft, is duidelijk: het verhaal van een oude hockeyvriend die door een ongeluk op Berkendonk een dwarslaesie opliep, heeft hem doen beseffen dat lang niet iedereen zijn of haar dromen zomaar waar kan maken. “Ik mag van geluk spreken dat ik dat wel kan”, vervolgt Bastiaan. “En daarom gun ik andere kinderen, waarvoor het minder vanzelfsprekend is, dat ook.”

Nog een kleine drie maanden
Op 10 april is het zover: dan vliegt Bastiaan naar Cuba, om daar in ongeveer 7 weken via de Azoren naar Rotterdam te varen. “De precieze duur van de reis is nog niet bekend”, legt Bastiaan uit. “Dat is immers afhankelijk van weersomstandigheden en dergelijke. Ik heb absoluut geen angst dat het tegenvalt. Zo worden veel mensen zeeziek op een zeilschip, maar ik weet dat dat na een paar dagen over is. Ik heb er ontzettend veel zin in!”

Meer informatie
Wil je meer weten over Bastiaan en zijn avontuur? Of wil je hem sponsoren of eenmalig een bedrag doneren? Kijk hiervoor op zijn website: www.bastiaanoverdeocaan.nl of scan de qr-code.
Alle beetjes helpen!


Dit nieuwsbericht is 89 keer bekeken