Archeologisch onderzoek aan de Kerkstraat Zuid in Helmond

Gepubliceerd op: 19 november 2020 16:48

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Archeologen zijn druk bezig met opgravingen aan de Kerkstraat Zuid.  Helmond is een oude stad met een rijke geschiedenis. Ze hopen in de grond, waar sinds 1886 de smederij van Jos van der Meulen was gevestigd en vanaf 1895 het eerste Helmondse Garagebedrijf van Van der Meulen-Ansems, verborgen historie te vinden.

In het gebied Kerkstraat, Beugelsplein en Zuid Koninginnenwal hebben al eeuwenlang gebouwen gestaan. Het deel waar nu de sloop heeft plaats gevonden, is ontstaan door de aanleg van de Kasteel Traverse in de jaren zestig, die noord en zuid van elkaar gescheiden heeft. Nu krijgen de archeologen de mogelijkheid om, voordat er opnieuw gebouwd wordt, sporen uit het verleden op te tekenen. Vanaf begin 13de eeuw begon het stedelijk leven in Helmond.

Stadsarcheoloog Theo de Jong vertelt met passie over zijn werk als archeoloog. Er is nog erg veel te vinden voor archeologen in Helmond. Ze zoeken hier naar de vroegere sporen van bewoning, zoals greppels en palen van houten huizen uit de 13de en 14de eeuw en oude bakstenen funderingen, kelders en waterputten uit later tijden. Samen met vondsten van aardewerk, botten en metaal willen zij zo de geschiedenis van Helmond uitzoeken en de alledaagse burgers van vroeger in het zonnetje zetten.

De Helmonders krijgen daarmee een mooi beeld van wat er in de stad is gebeurd en krijgen zo een kijkje in de geschiedenis van Helmond

Via de site van de Heemkundekring Helmond , kunt u een kijkje nemen in het project “Helmond binnen de Wallen”. 

www.heemkundekringhelmont.nl/

Tekst en Foto, Henk van Dijk 


Dit nieuwsbericht is 342 keer bekeken

X
X