Arcadegebouw door treinen uit het lood getrild

Arcadegebouw door treinen uit het lood getrild passerende bulktrein
Gepubliceerd op: 8 april 2021 10:00
Gewijzigd op: 8 april 2021 9:18

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND Vanaf het balkon van zijn appartement boven in het Arcadegebouw kijkt Piet* al 24 jaar uit op het bruisende leven van station Helmond. Maar genieten is er al lang niet meer bij. “Soms schudden we lichtjes heen en weer in ons appartement.” Een combinatie van trillingen, geluidsoverlast en fijnstof van wegverkeer bederft Piets woongenot. “Buiten op het balkon zitten is niet meer mogelijk.”

Verschillende facetten van verkeershinder plagen Piet dus. Van de drie eerder genoemde soorten overlast laten de trillingen de duidelijkst zichtbare sporen na in het Arcadegebouw. “Ze hebben scheuren in de appartementen veroorzaakt. Ik denk zelfs dat het hele gebouw lichtjes naar links is verzakt.” Dat het complex ietwat uit het lood staat, verraden volgens Piet de wegen van het water. “Vroeger stroomde het regenwater op het balkon van de bovenste verdieping rechts het afvoerputje in. Nu loopt het ook naar links, bij het putje vandaan.”
Piet is lang niet de enige met klachten over trillingen. Ze zijn schering en inslag in het Arcadegebouw. Voorzitter

Arcadegebouw door treinen uit het lood getrild passerende bulktreinEen passerende bulktrein | F Harry Weerts

Hans Graven van de bewonersvereniging vroeg bij de aanleg van de onderdoorgang al om schokabsorberende rubberen stootkussens. Die waren destijds te duur en daar plukken de bewoners van het Arcadegebouw nu nog altijd de zure vruchten van: “De trillingen zijn enorm toegenomen. Niet zo gek: de heipalen staan op dezelfde grondlaag als de fundering van de gebouwen aan het Stationsplein.” Volgens Graven zijn wanneer een goederentrein over de brug dendert (vaak sneller dan toegestaan, foetert Piet) de bevingen 500 meter verderop nog te voelen. Uiteraard zijn trillingen lang niet alleen een Helmonds probleem. Aan elke drukke vrachtroute worden ze gevoeld. Je hoeft daar niet met een vergrootglas te zoeken naar omwonenden met barsten in funderingen. Maar hoe is nu hard te maken dat die veroorzaakt zijn door passerende treinen? Wettelijke normen ontbreken nog, onomstotelijk bewijs ook. En daar wringt ook de schoen in de gemeenten Oosterhout, Rijen en Oisterwijk, in het midden van Brabant. Daar klagen omwonenden van het spoor al jaren over scheuren in huizen. Ze eisen schadevergoeding van ProRail.

De gemeenten schoten de gedupeerden te hulp met twee onderzoeken. Conclusie: er zijn inderdaad wel erg veel laagfrequente trillingen. Maar bewijs van een rechtstreeks verband tussen de trillingen en de schade ontbreekt nog. De drie gemeenten laten daarom extra onderzoek doen. Mocht daarin keihard worden bewezen dat de treinen scheuren in huizen veroorzaken, zou dat een grote doorbraak zijn voor gedupeerden. Dan zijn schadevergoedingen (het is onbekend of bewoners van het Arcadegebouw een claim indienden) misschien plots geen onhaalbare kaart meer. Eén ding staat vast: ProRail wil glashard bewijs zien. De spoorwegbeheerder wijst in een brochure trouwens op de mogelijkheid om woningschade te melden, wanneer een bewoner denkt dat spoortrillingen de boosdoeners zijn. De benadeelde kan daarvoor een mail sturen naar de afdeling publiekscontacten.

Daarvoor is wel een lange adem nodig, waarschuwt ProRail: de procedures duren lang en er komt veel papierwerk aan te pas. Voorkomen is beter dan genezen. ProRail hoopt trillingen in te dammen met rubberen plaatjes onder de dwarsliggers, zogeheten under sleeper pads. Mocht dat nog geen soelaas bieden, heeft de spoorbeheerder zwaarder geschut: trillingwerende wanden in de grond. Dat sluit dan weer aan op de wensen van Hans Graven, die graag ziet dat er geld wordt uitgetrokken voor schokabsorberende infrastructuur en aanpassingen in huizen.

Piet heeft ook wel enkele - goedkopere - suggesties: het plaatsen van glaswanden op de balkons en de goederentreinen dwingen om met lagere snelheid over de spoorbrug te rijden. “Zo moeilijk en duur is dat toch niet? Ze kunnen immers ook enorme geluidswallen aanleggen op andere plekken in Nederland.”

* Piet is een gefingeerde naam van een bewoner van het Arcadegebouw,
die uit vrees voor een verslechterde relatie met instanties anoniem zijn ervaringen deelde.
Zijn echte naam is bij de redactie bekend.In een serie artikelen wil Weekkrant De Loop Helmond de ‘voors’ en ‘tegens’ van een van de belangrijkste verkeersaders in Helmond in beeld brengen. Woont u aan het spoor en wordt u ’s morgens heel vroeg wakker geschud door de ‘langsdenderende’ goederentreinen? Goederentreinen volgeladen met onduidelijke vracht. Of hebt u voordeel van de trein, omdat u zo snel op uw werk of op school bent?

Laat het ons weten, reageer op de artikelen en geef uw mening, we stellen dit zeer op prijs.
redactie@deloop.eu


Dit nieuwsbericht is 919 keer bekeken

X
X