Ambitie: Helmond gaat in 2021 voor het label FairTrade

Helmond gaat in 2021 voor het label FairTrade
Gepubliceerd op: 10 april 2021 12:30
Gewijzigd op: 8 april 2021 11:27

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Helmond wil graag FairTrade gemeente worden. Daar is een groep enthousiaste inwoners en ondernemers uit Helmond sinds kort mee aan de slag. Om het FairTrade label te behalen moet aan een
aantal criteria worden voldaan.


Een criterium is dat er bij de gemeente Helmond aandacht is voor FairTrade, bijvoorbeeld door het schenken van FairTrade koffie en thee voor personeel en bezoekers. Dat is gelukkig op dit moment al het geval.
Een ander criterium is een actieve lokale kerngroep. Deze gaat aan de slag om alle criteria en uiteindelijk het label binnen te halen. De werkgroep is inmiddels enkele weken actief en druk aan de slag met het voorbereidende werk om FairTrade binnen Helmond flink aandacht te geven.

De werkgroep zal dit jaar op verschillende momenten campagne voeren. Mark van den Bogaard (Stadsbrouwerij de Deftige Aap), Thea van Sambeeck (bestuursvoorzitter Terre des Hommes Helmond), Noël Silalahi (Jeugdburgemeester Helmond), Lotte Schwerzel (Projectleider Global Goals gemeente Helmond) en Jeanette Hendriks (eigenaresse van Tiendas Diferentes) gaan de schouders eronder zetten om de titel binnen te halen. Dit doen ze geheel op vrijwillige basis en naast hun normale werkzaamheden.

Een andere belangrijke taak: inzichtelijk maken welke bedrijven, winkels, horeca, scholen etcetera in Helmond FairTrade producten gebruiken, schenken of verkopen. Binnenkort wordt contact opgenomen met bedrijven of organisaties in Helmond om te inventariseren welke producten in hun assortiment zitten en of er al FairTrade koffie/thee geschonken wordt. Het doel is organisaties daarnaast bewust maken van het belang en stimuleren hier (meer) aandacht voor te hebben. Deze bedrijven worden na inventarisatie vermeld op de website van FairTrade Gemeente Nederland, waar Helmond een aparte pagina op krijgt. Op deze pagina is straks te zien wat er allemaal in Helmond te doen is rondom FairTrade en wie bijdraagt aan het realiseren van het label FairTrade gemeente.

Nationale FairTrade week focust zich op de horeca
De eerste grote campagne in Helmond zal gericht zijn op de horeca. Vanuit FairTrade Nederland wordt van 8 tot en met 16 mei de nationale FairTrade week georganiseerd met als thema: ‘de horeca kookt met eerlijke producten’. Gerechten gemaakt met FairTrade, lokale, biologische en vegan ingrediënten: dat is het uitgangspunt. Natuurlijk hopen we dat er zo veel mogelijk horecabedrijven aansluiten bij deze actieweek, om zo de horeca en de FairTrade campagne in de spotlight te zetten.

Voor meer informatie over de FairTrade gemeente-campagne of de nationale FairTrade week of wil je je aansluiten bij de kerngroep, stuur dan een mail naar helmond@ftgg.nl.


Dit nieuwsbericht is 143 keer bekeken

X
X