Alzheimer Café Helmond

Gepubliceerd op: 13 mei 2022 13:11

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Elke derde donderdag van de maand vindt het Alzheimer Café Helmond plaats. Iedere maand is er een ander thema. Deze keer gaat het over het levenstestament, bewindvoering en mentorschap. De avond is gratis toegankelijk voor mensen met dementie, hun naasten en geïnteresseerden.

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan niet de zenuwcellen zelf kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Toch merken we dat mensen met dementie heel veel nog wel kunnen. Zo kan een bepaalde geur, gerecht of muziek een herinnering oproepen en zorgen voor een prettige ervaring.

Muziek en dementie
Bij mensen met dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen. Er komt steeds meer bewijs voor de positieve effecten van het luisteren naar voorkeursmuziek bij mensen met dementie. Veel van hen luisteren graag naar de muziek die hen rond hun twintigste emotioneel raakte.

Muziektherapie
Op donderdag 19 mei is muziektherapeut Frédéric Philippi te gast en zullen we onder andere de volgende vragen stellen: wat doet muziek met ons brein? Wat voor effect heeft muziek bij mensen met dementie? Kan muziek bijdragen aan verwerking van verdriet of zorgdragen voor stemmingsverbetering? Geeft muziek herinneringen terug? Kan muziek iemand uit sociaal isolement te halen? Werkt een muziektherapeut vanuit verwijzing door een arts, specialist ouderengeneeskunde? Kan iemand die niet in een zorginstelling maar in de wijk woont ook een beroep doen op een muziektherapeut?

Informatie
Alzheimer Café Helmond vindt plaats bij het Roc ter Aa, Marialaan 2. U bent welkom vanaf 19 uur, het programma start om 19.30 uur en de avond eindigt om 21.00 uur.


Dit nieuwsbericht is 48 keer bekeken

X
X