Als thuis sterven niet mogelijk is

Gepubliceerd op: 23 december 2022 14:19

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Helmond-West, Voorpagina

De meeste mensen willen het liefst thuis overlijden. Is dat niet mogelijk, dan biedt een hospice uitkomst. Sint Annaklooster heeft drie hospices: hospice de Regenboog en In Via in Eindhoven en hospice Valkenhaeghe in het hart van Helmond-West.

Roos Daniels werkt als verpleegkundige bij een hospice. Samen met haar collega’s levert zij 24 uur per dag zorg aan de ‘gasten’- zo worden cliënten genoemd. Het doel is om gasten een zo prettig mogelijk laatste fase van het leven te geven.

Laatste wensen
Roos: “Als iemand bij ons wordt opgenomen, bekijkt de arts de lichamelijke toestand. Wij, de verpleegkundigen, bespreken hoe iemands leven is geweest.

Hoe is de relatie met de omgeving? Wat vindt iemand belangrijk? Zijn er nog wensen of zijn er losse eindjes of relaties die aandacht nodig hebben? Is er behoefte aan geestelijke of spirituele ondersteuning? Wij vinden het belangrijk dat iemand de laatste fase kan beleven zoals hij of zij dat wil. Daar doen we veel voor. Je kunt dit maar één keer doen. Natuurlijk houden we ook de symptomen goed in de gaten. Heeft iemand last van pijn, benauwdheid, misselijkheid of is iemand angstig of verward, dan anticiperen we daarop. Het moet allemaal zo comfortabel mogelijk zijn.”

Genieten
Roos: “ Een hospice is zeker geen trieste plek waar het alleen maar over de laatste fase gaat. Integendeel.

Als alles geregeld is en symptomen onder controle zijn, ontstaat er vaak ruimte. Mensen gaan terugkijken op hun leven en willen nog genieten. Hier wordt echt dágelijks gelachen.

Natuurlijk raakt het verdriet van anderen me, maar ik kan werk en privé over het algemeen goed scheiden. Als iemand op een rustige en fijne manier het leven los heeft mogen laten, dan onthoud ik het mooie van dat proces. Als mensen dankbaar terugkijken op hun leven en nog fijn samen hebben kunnen zijn, dan kan ik er echt wel vrede mee hebben.”

Vrijwilligers
Bij een hospice werken ook vrijwilligers. Zij ondersteunen de verpleegkundigen, maar ze zijn er vooral voor de gasten. Vrijwilligers gaan bijvoorbeeld wandelen met een gast, lezen de krant voor, luisteren samen naar muziek, geven een hand- of voetmassage of zitten achter de receptie.

Meer weten over vrijwilligerswerk bij hospice Valkenhaeghe?
Mail dan naar vrijwilliger@sintannaklooster.nl of kijk op www.sintannaklooster.nl/hospice-zorg.


Dit nieuwsbericht is 261 keer bekeken