Alles wat je moet weten over verschillende soorten zorgverzekeringen

Gepubliceerd op: 10 november 2022 15:41

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Wil je overstappen van zorgverzekering? Dan ben jij je misschien al wel aan het verdiepen in de mogelijkheden. In dat geval heb je vast al wel ontdekt dat je het nodige te kiezen hebt. Je kunt niet alleen bij allerlei verzekeraars terecht, maar er zijn ook nog eens verschillende soorten zorgverzekeringen. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van jouw keuze, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen deze zorgverzekeringen. Hieronder zetten we een aantal soorten op een rijtje. Dit helpt je hopelijk om de juiste zorgverzekering af te sluiten. 

Basisverzekering


Bij welke verzekeraar je ook kijkt, je komt overal de basisverzekering tegen. Dit komt doordat iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, wettelijk verplicht is om deze verzekering af te sluiten. Doordat de dekking van deze verzekering door de overheid bepaald wordt, ziet het basispakket er overal hetzelfde uit. Je bent onder meer verzekerd voor:

- de huisarts
- kraamzorg en verloskundige hulp
- zorg voor kinderen tot 18 jaar
- tandarts tot 18 jaar
- voorgeschreven medicijnen
- behandeling in het ziekenhuis

Omdat de dekking van een basisverzekering overal hetzelfde is, nemen veel mensen niet de moeite om een vergelijking te maken. Toch is dit wel aan te raden. Er zit namelijk wel verschil in de premie van een basisverzekering. Vergelijk je het basispakket van verzekeraars met elkaar? Dan ontdek je vast dat de prijsverschillen behoorlijk groot kunnen zijn. Hierdoor kun je op jaarbasis een leuk bedrag besparen. Reden genoeg om basisverzekeringen met elkaar te vergelijken als je het ons vraagt. 


Aanvullende zorgverzekering


Heb je ieder jaar weinig tot geen zorg nodig? Dan volstaat de basisverzekering voor jou mogelijk. Dit is alleen niet voor iedereen het geval. Wanneer je veel zorg nodig hebt en alleen het basispakket afsluit, krijg je mogelijk te maken met (veel) bijkomende kosten. Gelukkig kun je dit voorkomen door één of meerdere aanvullende verzekeringen af te sluiten. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, is dit een verzekering die je afsluit in combinatie met de basisverzekering.

Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je uit meerdere aanvullende verzekeringen kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor fysiotherapie, maar ook voor de tandarts. Daarnaast zijn er pakketten waarin zowel fysiotherapie als de tandarts meeverzekerd zijn. Omdat verzekeraars zelf de samenstelling van aanvullende verzekeringen bepalen, is het verstandig om een vergelijking te maken als jij je aanvullend wilt verzekeren. Zo betaal je nooit onnodig veel voor jouw zorgverzekering. 


Collectieve zorgverzekering

Een derde soort zorgverzekering die je af kunt sluiten is de collectieve zorgverzekering. Je kunt alleen voor deze verzekering kiezen als jij je bijvoorbeeld verzekert via jouw werkgever. Voornaamste reden om een collectieve zorgverzekering af te sluiten, is omdat je korting krijgt op de premie. Op jaarbasis kan dit je een leuke besparing opleveren. Bij sommige verzekeraars blijft het voordeel beperkt tot korting, maar er zijn ook verzekeraars die een stapje verder gaan. Zo profiteer je soms ook van extra voordelen op aanvullende verzekeringen als je voor een collectieve zorgverzekering kiest. Kijk daarom altijd of het mogelijk is om een collectieve zorgverzekering af te sluiten.


Dit nieuwsbericht is 402 keer bekeken