80e editie Kunstlokaal42

80e editie Kunstlokaal42
Gepubliceerd op: 11 november 2021 10:16

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

CENTRUM Het was een leuke, boeiende en drukbezochte avond afgelopen 20 oktober met gasten Trudie Broos, Noud Peters, Ger Jacobs en Wim Raaijmakers. En alles draaide natuurlijk om Lucas Gassel.

De dinsdag 2 november aangekondigde maatregelen ter beteugeling van corona staan het toe om door te gaan met Kunstlokaal42. Een voorbehoud moeten we echter maken met betrekking tot de maatregelen die vrijdag 12 november zullen worden bekendgemaakt. We houden u uiteraard op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, zeker als die ertoe leiden (wat we niet hopen) dat we Kunstlokaal42 moeten afgelasten.

Het is nog steeds nodig om te reserveren. Dat doe je via lokaal42@gmail.com. Maar mocht je op het laatste moment besluiten om alsnog te komen, reserveren aan de deur kan ook( mits niet vol)! De toegang is en blijft gratis! Een coronacheck aan de deur is verplicht en de sluitingstijd is onverbiddelijk: om 24.00 uur moeten we buiten staan.

De eerstkomende editie is woensdag 17 november en deze staat geheel in het teken van de stadskunstenaar. Te gast zijn (demissionair) stadskunstenaar Tahné Kleijn en (vervangend) wethouder van onder meer cultuur Andrew Harijgens.

Stadskunstenaar Tahné Kleijn over haar stadskunstenaarschap
De tachtigste editie van Kunstlokaal42 staat in het teken van ‘de stadskunstenaar’. We hadden een stadsdichter, twee stadsschrijvers, een stadskunstenaar, een stadsmuzikant en een stadsfotograaf. Deze laatste, Tahné Kleijn, was de eerste die een periode van twee jaar mocht doen. En toen kwam corona en gooide roet in het eten. Inmiddels is zij al drie jaar stadskunstenaar, waarvan het laatste jaar demissionair, omdat geen andere was benoemd.

Met haar kijken we terug op haar stadskunstenaarschap, denk aan Goeikes 2, ‘Stadskunstenaar Junior’ Anna Bosker en aan ‘Waskracht’, én we nemen een klein kijkje in de (nabije) toekomst met onder meer ‘n Ouwe Sok’ die nog op de planning staat.

Corona leidde ook tot een bijzondere fototentoonstelling in Museum Helmond (Boscotondohal) en tot het fotoboek ‘Stilte heeft het laatste woord’, dat 11 november uitkomt.

Uiteraard komen we hierover te spreken en het boek is ter plekke te koop, waarbij Tahné Kleijn graag bereid is te signeren. Extra leuk detail is dat er een mooi interview in staat met Lydia Roos van Lokaal42 over haar ervaringen met corona.

Gemeente Helmond en Tahné Kleijn zitten momenteel midden in het selectieproces van de nieuwe stadskunstenaar. Nog niet zeker is of de uiteindelijke stadskunstenaar op 17 november al gekozen is. Kunstlokaal42 heeft wethouder Andrew Harijgens uitgedaagd om zijn/haar naam deze avond bekend te maken.

Kennismaking met Andrew Harijgens, wethouder van cultuur
Acht maanden voor de eindstreep stopte afgelopen juli Antoinette Maas als wethouder in Helmond. Met pijn in het hart nam ze afscheid, vertelde ze. Ze kon niet anders dan dit besluit nemen, legde ze uit. Werk en privé zijn al een tijd niet meer in balans. “Het is niet goed voor mijzelf, mijn gezin en de stad als ik doorga.”

De taken van wethouder Maas de laatste acht maanden van de coalitieperiode verdelen onder de andere vijf wethouders, vond GroenLinks een slecht idee. Binnen de eigen gelederen is geen geschikte opvolger gevonden. De partij droeg daarom Andrew Harijgens uit Bergen op Zoom voor. En hij komt woensdag 17 november graag kennismaken met Kunstlokaal42 en haar bezoekers.

Wie is hij, wat voor achtergrond heeft hij en wat vindt hij van Helmond en dan met name van het culturele klimaat? Corona heeft ook hier veel schade aangericht en mogelijkheden beperkt. Wat kan de gemeente hieraan doen en wat is haalbaar? Was dit ook de reden dat er nog geen nieuwe stadskunstenaar is benoemd? En wat kan wethouder Andrew Harijgens ons vertellen over de nieuwe stadskunstenaar? Een naam, of blijft het bij de ‘stand van zaken in het zoekproces naar een nieuwe stadskunstenaar’? Wij zijn uiterst benieuwd!

Het belooft woensdag 17 november wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Nieuwe rubriek: het biermoment
Op het eind van de avond zal Jurr Buijnck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.


Dit nieuwsbericht is 402 keer bekeken

X
X